Evropsko udruženje: Tržište suncokretovog ulja se stabilizovalo

Tržište se stabiliziralo proteklih sedmica jer su se proizvođači prilagodili smanjenoj opskrbi iz Ukrajine, navodi evropsko udruženje proizvođača.

Iz Ukrajine su ipak počele stizati pošiljke sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja, uglavnom željeznicom i kamionima, navodi se (Reuters)

Tržište suncokretovog ulja u Evropskoj uniji stabiliziralo se proteklih sedmica jer su se proizvođači prilagodili smanjenoj opskrbi iz Ukrajine, a i dio pošiljki ipak je stigao željeznicom i kamionima, priopćilo je u srijedu Evropsko udruženje proizvođača FEDIOL.

Ukrajina je daleko najveći dobavljač suncokretovog ulja u EU, ali Evropljani su zbog ruske invazije počeli gomilati zalihe, što je dovelo do nestašice u cijelom opskrbnom lancu i do rasta cijena.

Proizvođači biodizela smanjili su upotrebu suncokretovog ulja, a proizvođači hrane promijenili su formule i počeli koristiti druga biljna ulja, poput ulja repice.

“Promjena formula i preusmjeravanje biljnih ulja (u proizvodnju hrane) ublažili su pritisak na potražnju za suncokretovim uljem”, stoji u priopćenju FEDIOL-a, objavljenom u srijedu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Iz Ukrajine su istovremeno ipak počele stizati pošiljke sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja, uglavnom željeznicom i kamionima, navodi se.

‘Uzrok praznih polica je negdje drugo’

“Obim neće dostići pošiljke koje su prije početka rata otpremane brodovima, ali poboljšava situaciju na tržištu i pomaže uljarama da odgovore na potražnju za suncokretovim uljem u EU”, navodi se.

Službeni podaci EU-a, objavljeni u utorak, pokazuju da je između 27. februara i 1. maja u EU uvezeno 260.000 tona suncokretovog ulja iz Ukrajine.

Obično se uvozilo oko 200 hiljada tona mjesečno, priopćio je FEDIOL početkom marta.

Poboljšana opskrba smanjila je cijene i ulje uljane repice više se ne koristi kao zamjena, objasnili su u udruženju.

Flaširano suncokretovo ulje danas je dostupno u EU, pa uzrok praznih polica u nekim supermarketima valja tražiti negdje drugdje, napominju.

Izvor: Agencije