Raste inflacija u svijetu

Situacija uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu doprinijela je da inflacija naglo skoči u mnogim državama.

Najveća inflacija u martu zabilježena je u Venecueli, a najniža u Boliviji (EPA)

Najveća inflacija od 284,40 posto zabilježena je u Venecueli u martu, a iza nje se nalaze Liban sa 208,13 i Turska sa 61,14 posto, podaci su portala Trading Economics.

Situacija sa nestašicom energenata na svjetskom nivou, koja je nastala kao posljedica rata u Ukrajini, zabrane uvoza energenata iz Rusije, ali i obustave izvoza iz Rusije u zemlje svijeta, doprinijela je da inflacija naglo skoči u mnogim državama, prenosi Tanjug.

Inflacija u Rusiji mogla bi premašiti 20 posto

Prema pisanju The Wall Street Journala, inflacija u Rusiji mogla bi premašiti 20 posto, dok se 2023. godine očekuje da poraste za još šest procenata.

Podaci Trading Economicsa pokazuju da je inflacija u martu bila najniža u Boliviji, tek 0,77 posto, a zatim u državi Makao 1,07 i Kini 1,5 posto.

Kada je u pitanju regija, Srbija je sa inflacijom od 9,1 posto u martu bila bolja od Bosne i Hercegovine, Bugarske i Rumunije, čija je inflacija premašila 10 posto, dok su od nje bile bolje Albanija sa 5,7 posto, Hrvatska sa 7,3 posto, Mađarska sa 8,5 posto, Sjeverna Makedonija sa 8,8 i Crna Gora sa devet posto.

Izvor: Agencije