Sve manje njemačkih kompanija strahuje za svoj opstanak

Samo 7,1 posto kompanija smatra da im je ugrožena egzistencija, što je skoro upola manje u poređenju sa prethodnim istraživanjem iz januara 2022.

Sektori koji su posebno teško pogođeni pandemijom i dalje se osjećaju ugroženo (EPA)

Sve manje njemačkih kompanija strahuje za svoj opstanak uprkos utjecajima ruskog napada na Ukrajinu, rezultat je istraživanja instituta IFO.

Samo 7,1 posto kompanija smatra da im je ugrožena egzistencija, što je skoro upola manje u poređenju sa prethodnim istraživanjem iz januara 2022, kada je taj procenat iznosio 13,7 posto, navodi se u saopćenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

“Sektori koji su posebno teško pogođeni pandemijom i dalje se osjećaju ugroženo. To uključuje ugostiteljstvo i industriju organizacije događaja, gdje gotovo 25 posto kompanija izražava zabrinutost po pitanju svog opstanka”, kaže Klaus Wohlrabe, šef istraživanja u IFO-u.

U sektoru maloprodaje, 6,9 posto firmi smatra da je njihov opstanak ugrožen u aktuelnoj situaciji naspram 14,8 procenata u januaru.

Situacija teža u tekstilnoj industriji

U industriji usluga taj procenat iznosi 6,9 posto, što je pad sa 15,1 posto u januaru. Gotovo nijedna kompanija u IT i sektoru nekretnina ne osjeća zabrinutost za opstanak.

U proizvodnji, samo 4,9 posto njemačkih kompanija strahuje za opstanak, a u januaru ih je bilo 5,6 posto.

Situacija je daleko teža kod firmi u tekstilnoj industriji, gdje je 35,6 posto kompanija navelo da osjeća strah po pitanju svog opstanka, kao i među štamparijama (21,2 posto).

“Visok nivo neizvjesnosti izazvan ratom u Ukrajini nije utjecao na povećanje bojazni za opstanak u ključnim sektorima. Knjige narudžbi u proizvodnim djelatnostima su i dalje pune”, naveo je Wohlrabe.

Izvor: Agencije