Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara zbog podmićivanja

Anglošvicarska kompanija je objavila da je postigla sporazume s vlastima u SAD-u, Velikoj Britaniji i Brazilu, koje su istraživale optužbe za mito i manipulaciju tržištem.

Rudarska kompanija, čije dionice kotiraju na Londonskoj berzi, već je prije izdvojila 1,5 milijardi dolara za pokrivanje istraga s kojima se suočava u SAD-u, Velikoj Britaniji i Brazilu (EPA)

Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile “neprihvatljive prakse”.

Anglošvicarska kompanija je objavila da je postigla sporazume s vlastima u SAD-u, Velikoj Britaniji i Brazilu, koje su istraživale optužbe za mito i manipulaciju tržištem, prenosi Hina.

Najava kazni koje će se platiti uslijedila je nakon što je Glencore Energy UK na sudu u Londonu naznačio da će se izjasniti krivim za optužbe o podmićivanju koje je podnio Ured za ozbiljne (teške) prevare.

Glencore je u ažuriranom saopćenju objavio da će platiti 700 miliona dolara kazne za rješavanje istraga o podmićivanju i 485 miliona dolara za rješavanje istraga o tržišnim manipulacijama koje je pokrenulo američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) i tijelo nadležno za trgovanje robama (CFTC).

Paralelna pitanja

Kompanija je saopćila da će do 165 miliona dolara biti izdvojeno za paralelna pitanja, uključujući i u Ujedinjenom Kraljevstvu, te očekuje da bi neto iznos koji se plaća američkim vlastima popeo na 1,02 milijarde dolara.

Kompanija je također objavila da je pristala platiti 39 miliona dolara prema odluci Ureda brazilskog saveznog tužitelja (MPF) u vezi s istragom o podmićivanju.

Ta rudarska kompanija, čije dionice kotiraju na Londonskoj berzi, već je prije izdvojila 1,5 milijardi dolara za pokrivanje istraga s kojima se suočava u SAD-u, Velikoj Britaniji i Brazilu.

“Glencore danas nije kompanija kakva je bila kada su se dogodile neprihvatljive prakse koje su stajale iza takvog nedoličnog ponašanja”, rekao je Kalidas Madhavpeddi, predsjednik uprave kompanije Glencore.

“Želimo da današnji Glencore bude poslodavac po izboru, da privlači i zadržava najbolje talente i natječe se na svim područjima, a ne samo u smislu jedinstvene vrijednosne ponude koju može ponuditi, već i u svojoj predanosti etičkom i odgovornom ponašanju u svim aspektima svog poslovanja”, zaključio je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada