Evropska unija ukinula carine na uvoz iz Ukrajine

Ukidanje carina olakšat će trgovinsku razmjenu s Ukrajinom nakon ruske agresije i pomoći njenoj privredi, rekao je potpredsjednik Evropske komisije, Valdis Dombrovskis.

Pšenica
Poljoprivredna i industrijska proizvodnja Ukrajine teško su stradale, kao i njene trgovinske veze s ostatkom svijeta, jer je ruska mornarica blokirala izlaz zemlje na more (EPA)

Vijeće Europske unije, koje zastupa 27 članica, odobrilo je ukidanje carina na uvoz iz Ukrajine na godinu dana kako bi pomoglo gospodarstvu te zemlje na koju je Rusija izvršila agresiju, javlja AFP.

Ovu mjeru, koju je Europska komisija predložila prije mjesec dana, odobrio je Europski parlament 19. maja. Odluka je potvrđena i stupit će na snagu dan nakon njezina objavljivanja u Službenom listu EU-a, dodaje Vijeće u priopćenju.

Ukidanje carina “olakšat će trgovinsku razmjenu s Ukrajinom nakon (ruske) agresije i pomoći njezinu gospodarstvu”, izrazio je zadovoljstvo potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Rusi blokirali luke

Bilateralna trgovina EU-a i Ukrajine iznosila je lani 52 milijarde eura, navodi europsko izvršno tijelo. Taj se broj udvostručio od 2016.

No od početka ruske invazije, poljodjelska i industrijska proizvodnja Ukrajine teško su stradale, kao i njezine trgovinske veze s ostatkom svijeta, jer je ruska mornarica zapriječila izlaz zemlje na more.

Očekuje se da će ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti za 35 posto, pokazuje procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljena prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije