Litvanija odustaje od svih ruskih energenata

‘Više nećemo uvoziti struju, plin niti naftu iz Rusije – ne možemo dozvoliti da se našim novcem finansira ruska vojna mašina’, kazao je litvanski ministar energetike.

Ministar energetike Dainius Kreivys izjavio je kako je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom (EPA)

Ministarstvo energetike Litvanije saopćilo je kako ta baltička država od danas neće uvoziti struju iz Rusije, a u toj državi više neće biti ni ruskog gasa i nafte, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na tamošnje medije.

Ministar energetike Dainius Kreivys izjavio je kako je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom, prenosi litvanski portal Delfi.

“Ne možemo dozvoliti da se našim novcem finansira ruska vojna mašina”, rekao je Kreivys.

Terminal LNG-a

Potrebe Litvanije za prirodnim plinom podmiruje LNG terminal u Klajpedi, gdje gas stiže iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kada je riječ o struji, Litvanija će se oslanjati na proizvodnju i uvoz iz zemalja Evropske unije preko Švedske, Latvije i Poljske.

Litvanija je početkom aprila prestala uvoziti plin iz Rusije.

Izvor: Agencije