SAD će umjesto embarga predložiti uvođenje carina na uvoz ruske nafte

Carinski mehanizam koji bi SAD trebao predložiti bio bi dizajniran tako da ruska nafta ostane na tržištu, ali da se ograniči iznos prihoda koji Moskva može ostvarivati kroz njen izvoz.

Držanjem ruske nafte na tržištu izbjegli bi se potencijalni daljnji skokovi cijene nafte zbog evropskog embarga (EPA)

Dužnosnici američkog ministarstva finansija planiraju na ovosedmičnom sastanku ministara finansija grupe G7 predložiti da evropske zemlje uvedu carine na uvoz ruske nafte, što bi bila brža alternativa od uvođenja potpunog naftnog embarga.

EU dužnosnici razmatraju postepeni embargo na uvoz ruske nafte u sklopu šestog kruga sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, no zabrinutost pojedinih EU članica na istoku kontinenta u vezi opskrbe predstavlja veliku prepreku tom planu, prenosi Hina.

Carinski mehanizam koji bi SAD trebao predložiti bio bi dizajniran tako da ruska nafta ostane na tržištu, ali da se ograniči iznos prihoda koji Moskva može ostvarivati kroz njezin izvoz, doznaje se iz američkog ministarstva finansija. Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G7 trebali bi se sastati ove sedmice.

Budući da se ruska nafta prodaje s popustom u odnosu na globalnu referentnu vrijednost, carina bi se mogla postaviti na razinu koja bi obuhvatila dio tog jaza i tako smanjila rusku dobit, poručili su američki dužnosnici. No, carina bi morala biti dovoljno niska da Rusija zarađuje više nego što je košta proizvodnja, čime bi imala poticaj za nastavak izvoza, dodali su.

Izbjegavanje skokova

Držanjem ruske nafte na tržištu izbjegli bi se potencijalni daljnji skokovi cijene nafte zbog evropskog embarga, koji bi, pak, mogli nadoknaditi utjecaj embarga na ruske prihode.

Dužnosnici ministarstva tvrde da brojne vlade imaju izraženu želju prestati kupovati rusku naftu što je prije moguće, ali to nosi sa sobom veliki rizik od toga da bi direktni embargo mogao znatno povećati cijenu nafte.

Američko ministarstvo finansija razmatra mehanizme određivanja cijena, uključujući carine, kako bi pomoglo zaštiti globalnu ekonomije od daljnje štete uslijed visokih cijena energenata. Prihod od carina mogao bi se slijevati u fond za oporavak i obnovu Ukrajine, čime bi se zadovoljila želja da Moskva plati barem dio potrebne masovne obnove.

Taj prijedlog uslijedio je nakon što je italijanski premijer Mario Draghi prošle sedmice tokom sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom izložio ideju o formiranju kartela kupaca nafte kako bi se pomoglo ograničiti cijenu nafte.

Izvor: Agencije