Umjesto Renaulta, Rusi će opet proizvoditi Moskvič

U prvoj fazi će biti organizirana proizvodnja klasičnih automobila koji imaju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, a u budućnosti i električnih automobila, najavio je gradonačelnik Moskve.

Putnička vozila marke 'Moskvič' nekada su bila čuveni sovjetski brend (Reuters - Ilustracija)

U moskovskoj tvornici “Renault Rusija”, koja je poslije povlačenja francuske grupacije prešla u vlasništvo grada Moskve, proizvodit će se putnička vozila marke “Moskvič”, nekada čuvenog sovjetskog brenda, potvrdio je moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

“Potrudit ćemo se da sačuvamo veći dio kolektiva koji radi u tvornici. Glavni tehnološki partner moskovske tvornice automobila ‘Moskvič’ bit će KAMAZ. U prvoj fazi će biti organizirana proizvodnja klasičnih automobila koji imaju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, a u budućnosti i električnih automobila”, rekao je Sobjanjin, prenosi Tanjug.

Nastavljaju i proizvodnju ‘Lade’

Prethodno je Ministarstvo trgovine Rusije objavilo o da ruske dionice u grupi “Renault” prelaze u vlasništvo države i moskovske gradske uprave.

Servis automobila marke “Renault” u Rusiji će obavljati “AvtoVAZ” koji će nastaviti proizvodnju cjelokupne linije automobila “Lada” u svojim pogonima.

“AvtoVAZ” proizvodi automobile i autodijelove za dva brenda – “Lada” i “Renault”, u pogonima u Toljatiju i Iževsku.

Izvor: Agencije