Nafta najskuplja u posljednjih 50 dana

Cijene nafte rastu pod utjecajem napora EU-a za uvođenje zabrane uvoza iz Rusije i očekivanja veće potražnje nakon ublažavanja kineskih mjera zaključavanja vezanih uz COVID.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u podnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje za 1,26 dolara, na 115,50 dolara (EPA)

Cijene nafte na međunarodnim tržištima najviše su u posljednjih sedam sedmica, pod utjecajem napora EU-a za uvođenje zabrane uvoza iz Rusije i očekivanja veće potražnje nakon ublažavanja kineskih mjera zaključavanja vezanih uz COVID.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u podnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje za 1,26 dolara, na 115,50 dolara. Na američkom tržištu je povećana za 1,17 dolara, na 115,37 dolara, prenosi Hina.

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak nisu uspjeli uvjeriti Mađarsku da skine veto na predloženi embargo na uvoz nafte iz Rusije. No neki diplomati smatraju da bi na summitu od 30. do 31. maja mogla biti dogovorena postupna zabrana uvoza ruske nafte.

Nada u oporavak

Cijene podupire i nada u oporavak potražnje zbog ublažavanja mjera zaključavanja u Kini, ali i rastuće geopolitičke napetosti između EU-a i Rusije zbog švedskog i finskog pristupanja NATO-u.

Potporu cijeni donijele su i brojke koje pokazuju da su članice OPEC-a i partnerski proizvođači, među kojima je Rusija, u aprilu proizvele daleko manje od količina iz sporazuma za postupno ublažavanje rekordnih rezova proizvodnje tokom pandemije 2020. godine.

Tu je i mogući daljnji pad zaliha goriva u SAD-u. Očekuje se da će sedmični izvještaji o zalihama pokazati rast zaliha sirove nafte i pad zaliha derivata i benzina.

OPEC je u utorak objavio da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njenih članica vrijedila 113,07 dolara i poskupila 70 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada