Malo je načina da neka kompanija napusti Rusiju – i svi su loši

Ruski parlamentarni zastupnik Vjačeslav Volodin nedavno je predložio da Rusija zaplijeni imovinu neprijateljskih zemalja što bi mogao biti dodatni poticaj odlaska velikih kompanija.

Hitnost pritišće kompanije na odlazak, a mnogo ih je to već učinilo (EPA - Ilustracija)

Malo je dobrih opcija za strane kompanije koje odlaze iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija, a u vremenskom su tjesnacu zbog financijskih, pravnih i moralnih razloga da je napuste, piše Reuters.

Hitnost pritišće kompanije na odlazak, a mnogo ih je to već učinilo. Najnoviji u nizu je McDonald's koji je u ponedjeljak počeo prodaju svojih lokala u Rusiji, u kojoj je prisutan 30 godina te Renault koji većinski udio u proizvođaču automobila Avtovaz prodaje ruskom znanstvenom institutu.

Njihov odlazak slijedi nakon kozmetičke grupe L’Oréal, koja je došla u opasnost od bojkota potrošača na drugim tržištima ako nastavi s poslovanjem u Rusiji. Zabrane uvoza mikročipova sa Zapada dale su tehnološkim tvrtkama poput Applea malo izbora, osim da odu.

Problem sa žurnom prodajom je što su kupci obično oligarsi bliski Kremlju poput Vladimira Potanina koji je za nominalnu svotu kupio ruske operacije francuskog zajmodavca Societe Generalea. Jedan od razloga zašto grupe poput Nestlea i Unilevera ostaju u Rusiji je što svoju imovinu ne žele predati Putinovom režimu.

Ostaviti vrata odškrinuta

Čekanje bi moglo proširiti krug kupaca. Indija primjerice potiče svoje državne energetske tvrtke da razmotre kupovinu imovine u Rusiji, a to bi potencijalno moglo pružiti mogućnost prodaje ruske imovine zapadnim naftnim kompanijama poput Shella i BP-a. Njihova ukupna imovina u Rusiji procjenjuje se na 30 milijardi dolara.

Pivarski div Anheuser-Busch InBev je svoje rusko zajedničko ulaganje prodao turskom partneru Anadolu Efesu. Lanac cipela FLO je još jedna turska kompanija, koja je trenutno u pregovorima o kupovini nekih Reebokovih trgovina.

Neki pokušavaju vrata ostaviti odškrinutima: Renaultova prodaja za simboličnu jednu rublju, dolazi sa šestogodišnjom mogućnošću ponovnog otkupa svog ruskog poslovanja. No za kompanije poput italijanskog zajmodavca UniCredita, koji još uvijek istražuje moguće opcije za svoje poslovanje u zemlji, odgoda povećava opasnost da bi joj ruska država mogla izvlastiti imovinu.

Ruski parlamentarni zastupnik Vjačeslav Volodin nedavno je predložio da Rusija zaplijeni imovinu neprijateljskih zemalja. Za multinacionalne kompanije koje još uvijek planiraju svoj izlazak, poput pivarskih divova Carlsberga i Heinekena, to bi mogao biti dodatni poticaj odlaska.

Mnogo je načina da neka strana kompanija napusti Rusiju, ali svi su loši, zaključuje Reuters.

Izvor: Agencije