EU očekuje vrhunac inflacije u drugom kvartalu, zatim postepeni pad

Komisija očekuje najvišu inflaciju u Litvi – 12,5 posto, a najnižu u Portugalu – 4,4 posto, dok bi se u Hrvatskoj ona trebala zadržati na 6,1 posto.

Inflacija u eurozoni ove godine trebala bi iznositi 6,1 posto, a nakon toga pasti na 2,7 posto naredne godine (EPA)

Evropska komisija objavila je u ponedjeljak procjenu da će inflacija u eurozoni dostići vrhunac u drugom kvartalu ove godine i popeti se na 6,9 posto, a onda bi trebala početi postepeno padati i spustiti se na 2,7 posto sljedeće godine.

“Očekujemo da inflacija dostigne vrhunac u sadašnjem, drugom kvartalu ove godine i nakon toga počela bi postepeno padati”, rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Komisije za ekonomiju Paolo Gentiloni, prenijela je Hina.

Inflacija u Uniji je počela rasti od februara 2021. U posljednjem tromjesečju prošle godine bila je 4,6 posto, a u prvom tromjesečju ove godine popela se na 6,1 posto. U eurozoni inflacija je u aprilu bila 7,5 posto, što je najveća zabilježena stopa inflacije u historiji evropske monetarne unije.

Inflacija u eurozoni ove godine trebala bi iznositi 6,1 posto, a nakon toga pasti na 2,7 posto u 2023. godini. Komisija je u zimskim ekonomskim prognozama iz februara ove godine procjenjivala rast inflacije po stopi od 3,5 posto u ovoj godini.

Inflacija na nivou EU-27 trebala bi porasti s 2,9 posto prošle godine na 6,8 posto ove godine i pasti na 3,2 posto sljedeće godine.

Probijeni ciljevi Evropske centralne banke

Temeljna inflacija, koja se dobije kada se uklone nestabilne komponente poput cijena energije, projicira se iznad tri posto u 2022. i 2023. kako u eurozoni tako i u EU-u cjelini, što je iznad cilja Evropske centralne banke od dva posto u srednjoročnom periodu.

Pojedinačno po državama članicama, Komisija očekuje najvišu inflaciju u Litvi – 12,5 posto, zatim u Bugarskoj – 11,9 posto, Poljskoj – 11,7 posto i Češkoj – 11,6 posto.

U Hrvatskoj, koja bi od 1. januara sljedeće godine trebala postati 20. članica eurozone, Komisija predviđa inflaciju od 6,1 posto ove godine i 2,8 posto sljedeće. Prošle je godine rasla po stopi od 2,7 posto.

Najniža inflacija očekuje se u Portugalu – 4,4 posto.

Izvor: Agencije