Saudi Aramco ponovo najvrijednija kompanija na svijetu

Naftna kompanija sada vrijedi 2.430 milijardi dolara, u odnosu na tržišnu kapitalizaciju američkog tehnološkog diva od 2.370 milijardi dolara.

Aramco, Nafta, Saudijska Arabija
Cijene nafte su skočile ove godine do rekordnih nivoa (EPA)

Naftni gigant Saudi Aramco pretekao je Apple i ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu, zahvaljujući rastu njegovih akcija na berzi podstaknutog usponom cijena “crnog zlata”.

Aramco sada vrijedi 2.430 milijardi dolara, u odnosu na Appleovu tržišnu kapitalizaciju od 2.370 milijardi dolara, prema podacima kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija Refinitiv, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Tržišna kapitalizacija kompanija učestalo varira u posljednje vrijeme.

Početkom ove godine Apple je dostigao vrijednost od 3.000 milijardi dolara, postavši prvi koji je to uspio ikada, što ga učinilo daleko najvrijednijom kompanijom na planeti.

Aramco je titulu najvrijednije svjetske kompanije stekao nakon historijske inicijalne javne ponude 2019. godine, koja je podigla njegovu vrijednost na 2.000 milijardi dolara.

Najnovija tržišna kretanja upućuju na zaključak da je u posljednje vrijeme došlo do promjene sagledavanja poslovnih izgleda proizvođača energije i tehnologija.

Pojačano ulaganje u naftne igrače

Cijene nafte su skočile ove godine do rekordnih nivoa, posebno zbog zabrinutosti vezanih za poremećaj isporuka iz Rusije od njenog napada na Ukrajinu.

Evropska nafta Brent, globalna referenca za formiranje cijena drugih tipova nafte na svjetskim tržištima, bilježi ove godine rast od 36 posto, a prema posljednjim raspoloživim podacima, trguje se po cijeni od 105,2 dolara po barelu.

To je podstaklo investitore da se okrenu ulaganjima u naftne igrače, kao što je Saudi Aramco, čije su akcije porasle za 27 procenata u 2022. godini.

S druge strane, Applove akcije su pale od 17. januara za više od 17 posto, navodi se u informaciji.

Izvor: Agencije