FT: EU planira 195 milijardi eura za energetsku nezavisnost od Rusije

Budžet je uključen u projekat ubrzane energetske tranzicije koji je pripremila Evropska komisija, piše ‘Financial Times’.

Evropske zemlje će morati pojačati uštedu energije za 13 posto do 2030. godine (EPA - Ilustracija)

Zemljama Evropske unije bit će potrebno 195 milijardi eura u narednih pet godina da se oslobode energetske zavisnosti od Rusije.

Toliki budžet je uključen u projekat ubrzane energetske tranzicije koji je pripremila Evropska komisija, ističući da je brzo odbacivanje ruskih energetskih resursa moguće samo kroz preorijentaciju na čistu energiju, prenose RIA novosti pisanje britanskog poslovnog lista Financial Times.

Da bi to ostvarile, evropske zemlje će morati pojačati uštedu energije za 13 posto do 2030. godine, umesto planiranih 9,0 procenata, što bi se trebalo postići postigne povećanjem energetske efikasnosti, prema nacrtu plana EK-a, prenosi Tanjug.

Pored toga, predviđa se da će Evropa u narednih osam godina aktivno koristiti zeleni hidrogen u količini do 20 miliona tona godišnje, od čega će se veći dio uvoziti.

Mogući embargo na rusku naftu

Kako prenosi FT, ovaj dokument će zvanično biti predstavljen 18. maja.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, zapadne zemlje su pojačale sankcije Moskvi, a u Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata.

Evropska unija je već uvela pet paketa sankcija i sada se raspravlja o šestom paketu, koji bi uključivao embargo na rusku naftu.

Kremlj je ove mjere nazvao ekonomskim ratom kakvog nije bilo u historiji, navodi RIA novosti, dodajući da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da sankcije zadaju ozbiljan udarac cjelokupnoj globalnoj ekonomiji i da aktuelni događaji predstavljaju podvlačenje crte na globalnu dominaciju Zapada i u politici i u ekonomiji.

Izvor: Agencije