Sarajevo Business Forum: Balkan kao most između velikih tržišta Evrope i Azije

Učesnici će tokom dva dana 11. po redu Sarajevo Business Foruma govoriti o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz većih evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu tokom dva dana rada očekuje se da će biti predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja (Fena)

Glavna tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma, otvorenog u srijedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, je „Nearshoring – perspektiva za regiju“, te će učesnici tokom dva dana govoriti o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz većih evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Obraćajući se okupljenima na otvaranju 11. po redu Foruma, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je rekao kako vjeruje da balkanska regija „može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije“. Izrazio je i zadovoljstvo što su se nakon dvije teške godine i pandemije, ponovo okupili privrednici, investitori i predstavnici vlasti kako bi zajedničkim snagama našli odgovore na nove izazove. Sam Forum ocijenio je kao jedan od najvažnijih poslovnih i investicionih događaja u jugoistočnoj Evropi.

„Evropska perspektiva cijelog regiona je naša želja da svoj ekonomski i administrativni sistem uskladimo sa standardima EU-a. Stvaranje povoljnog okruženja za investiranje nužno se mora oslanjati na eliminaciju suvišnih birokratskih procedura. Uvjeren sam da cijeli region mora nadići iracionalne političke težnje iz prošlosti koje vode destabilizaciji, okrenuti se ka budućnosti i spriječiti odlazak aktivne radne snage, mladih“, naveo je Komšić.

Prema njegovim riječima, „put koji se nužno nameće kao jedini logičan jeste put regionalne saradnje i približavanju standarda tržišta EU-a“.

Pahor: BiH dati kandidatski status bez preduslova

Na otvaranju Foruma je govorio i slovenski predsjednik Borut Pahor izrazivši tom prilikom snažnu podršku Bosni i Hercegovini i regiji u njihovim zalaganjima da postanu članice Evropske unije.

„EU nema alternativu i odgovor je za sva pitanja na Balkanu. EU integracija Bosne i Hercegovine je prilično usporila što je dovelo do neprihvatljivih ideja o promjeni granica i nacionalizma. Proširenje EU-a na Zapadni Balkan je pitanje prvog reda, posebno nakon invazije Rusije na Ukrajinu“, rekao je Pahor.

Podsjetio je kako je evropskim liderima predložio da Bosna i Hercegovina treba da dobije kandidatski status bez dodatnih preduslova.

„Bosni i Hercegovini se treba dati kandidatski status, pa onda tražiti od institucija i lidera da ispune te uslove [iz Mišljenja Evropske komisije]. Već dugo čekamo da Bosna i Hercegovina ispuni tih 14 uslova i ne mislimo da će oni tako gotovo biti ispunjeni. Zbog toga treba promijeniti taktiku, najprije da Brisel podrži kandidatski status, pa da onda Bosna i Hercegovina krene ispunjavati uslove. Mislim da je ta ideja najprihvatljivija“, rekao je Pahor.

Najmanje 1.500 učesnika iz 40-ak zemalja

Prije političkih čelnika, u ime organizatora skupa govorio je i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Alek Bakalović, ocijenivši kako je „ekonomska saradnja jedina opcija za regiju, jer smo investitorima interesantni samo kao regiju, pošto su zemlje pojedinačno premale da bi bile zanimljive“.

Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu tokom dva dana rada očekuje se učešće najmanje 1.500 predstavnika iz 40-ak zemalja iz cijelog svijeta, dok će biti predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Radi se o nizu regionalnih investicijskih projekata iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora.

Na Forumu su dodijeljena i priznanja ‘Sarajevo Business Bridge Awards’ (Fena)

I ove godine na Forumu su dodijeljena prestižna priznanja “Sarajevo Business Bridge Awards” kompanijama i pojedincima koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime u regiji.

U kategoriji “New Business of the Year – Novi biznis/kompanija godine” pobjednik je Porto Montenegro – Boka Place; nagrada za “Business of the Year – Biznis/kompaniju godine” dodijeljena je Ministry of Programming, a Lasta Čapljina je izabrana za “Business Move of the Year –Poslovni potez godine”; “Social Impact Award – Nagrada za društveni uticaj” pripala je Filantropskom forumu, za “Investment of the Year – Poslovnu investiciju godine” izabrana je kompanija Eastern Mining, a košarkaš Jusuf Nurkić je dobio nagradu u kategoriji “BH brand ambassador”.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada