Gazprom ne vidi prepreke za tranzit plina preko Ukrajine

Gazprom u potpunosti ispunjava sve obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje plin za tranzit u skladu sa svim ugovorima, a usluge tranzita u potpunosti su plaćene, tvrdi kompanija.

Kompresorsku stanicu 'Novopskov' na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što su počele agresiju na Ukrajinu (EPA)

Ruska strana smatra da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita plina preko Ukrajine, čime su reagirali na najavu operatora plinskog transportnog sistema Ukrajine, GTSOU da će obustaviti tranzit gotovo trećine plina za Evropu preko stanice “Sohranovka”, prenosi Tanjug.

I Gazppom je, kao “tehnički nemoguću”, odbacio ideju o privremenom prebacivanju nedostupnih kapaciteta sa stanice “Sohranovka” na stanicu “Sudža”, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Gazprom je u međuvremenu dobio zvanično obavještenje od GTSOU-a da ukrajinska strana, “pozivajući se na okolnosti više sile”, prestaje da prihvata plin za tranzit preko stanice “Sohranovka” od srijede ujutro, da će prijave za prijevoz biti odbijene i da se plin neće primati.

Gazpromu su sve usluge plaćene

GTSOU predlaže da se sve količine plina prenesu na stanicu “Sudža”, izjavio je predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov.

“Gazprom nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile i ne vidi nikakve prepreke za nastavak rada u prethodnom režimu”, rekao je Kuprijanov.

Prema njegovim riječima, Gazprom u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje plin za tranzit u skladu sa svim ugovorima i ugovorom sa operaterom, a usluge tranzita u potpunosti su plaćene.

Kompresorsku stanicu “Novopskov” u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što su počele agresiju na Ukrajinu. Kroz nju prolazi gotovo trećina plina koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije