Aviopromet bi se naredne godine mogao vratiti na pretpandemijski nivo

Kontinuirano ublažavanje epidemioloških mjera širom svijeta oslobađa potražnju za putovanjima koju su u protekle dvije godine sputala stroga ograničenja putovanja radi suzbijanja COVID-a 19.

Putnički promet raste brže no što se očekivalo, uprkos ratu u Ukrajini i kontinuiranim ograničenjima u Kini, velikom zračnom tržištu, naglasio je Willie Walsh, glavni direktor IATA-e (EPA)

Oporavak putničkog prometa ubrzava i zračni sektor mogao bi se vratiti na pretpandemijski nivo već 2023. godine, godinu dana ranije no što se očekivalo, izjavio je Willie Walsh, čelnik udruge avioprevoznika IATA.

Kontinuirano ublažavanje epidemioloških mjera širom svijeta oslobađa potražnju za putovanjima koju su u protekle dvije godine sputala stroga ograničenja putovanja radi suzbijanja COVID-a 19, prenosi Hina.

Putnički promet raste brže no što se očekivalo, unatoč ratu u Ukrajini i kontinuiranim ograničenjima u Kini, velikom zračnom tržištu, naglasio je Walsh u razgovoru za Reuters.

“Svjedočimo vrlo dobrim rezervacijama. U svakom slučaju, svi izvršni direktori aviokompanija s kojima razgovaram primjećuju dobru potražnju za putovanjima na kraju godine, ali svjedoče i o kontinuiranoj potražnji u cijeloj godini”, rekao je čelnik IATA-e.

Ljudi nisu odustali od putovanja

Visoke cijene nafte i poremećaji u putovanjima zbog nestašice radne snage zasada nisu odvratili ljude od putovanja, urkos tome što su cijene karata zbog poskupljenja nafte vjerojatno porasle 10 posto, napominje Walsh.

“Mislim da se ne bismo trebali smesti s uma činjenicu da svjedočimo snažnom oporavku i mislim da će (on) ubrzati u ostatku godine i na početku 2023. godine”, dodaje.

U cjelini gledano, putnički se promet oporavlja i u 2023. trebao bi dosegnuti pretpandemijski nivo, poduprt očekivanom snažnom ljetnom sezonom u idućoj godini, naglasio je Walsh.

Upozorio je ipak da bi u pojedinim razdobljima iduće godine mogao biti slabiji no što je bio prije pandemije, zbog slabijih rezultata u azijsko-pacifičkoj regiji pod utjecajem COVID-ograničenja u Kini, glavnom tržištu.

Očekivanja od ljetne sezone

U Evropi putnički promet mogao bi se iduće godine vratiti na pretpandemijski nivo nastavi li se oporavljati sadašnjim tempom, izjavio je Henrik Hololei, direktor uprave Evropske komisije za mobilnost i promet.

Izvršni direktor Wizz Air Holdingsa Plc, Jozsef Varadi odvojeno je Reutersu rekao da je prilično uvjeren da će ljetna sezona biti dobra, dodavši da planiraju više letova nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

“Ovog ljeta čeka nas jako zanimljiva mješavina”, rekao je Varadi, prognoziravši velik broj putnika, ali i potencijalne izazove, poput problema u opskrbnom lancu i viših troškova.

Wizz Air je finansijskim instrumentima osigurao gotovo 60 posto svojih potreba za gorivom u sljedećih šest mjeseci, rekao je Varadi, tvrdeći da se mogu bolje nositi s pritiscima inflacije i visokih cijena goriva dijelom i zato što raspolažu s 1,5 milijardi dolara gotovine.

Zahvaljujući dobroj ocjeni naše kreditne sposobnosti zadržali smo povoljne uvjete pristupa kapitalu, a i likvidni smo, dodao je čelnik Wizz Aira.

Izvor: Agencije