Vlada Srbije ograničila cijene goriva do kraja aprila

Eurodizel u Srbiji trenutno košta 197 dinara (1,67 eura) po litru, a bezolovni benzin 175 dinara (1,49 eura).

Cijene goriva usklađuju se svakog petka i objavljuju na stranicama Minsitarstva trgovine u 15:00 sati te važe nerednih sedam dana (Al Jazeera - Ilustracija)

Vlada Srbije je usvojila novu uredbu o ograničavanju cijene naftnih derivata, koja će biti identična postojećoj i važiće do 30. aprila, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Vrlo je nezahvalno prejudicirati bilo šta u vezi sa cenama derivata [nakon 30. aprila], jer vidimo da cene sirove nafte na svetskom tržištu osciliraju. Ovih dana smo videli i veliki pad cene nafte. Nadamo se da će se cene derivata stabilizovati i mogu da kažem da smo u vezi sa tim umereni optimisti”, izjavila je ministrica trgovine Tatjana Matić za agenciju Tanjug uoči sjednice Vlade.

Riječ je o izmjenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cijena naftnih derivata, koja se odnosi na eurodizel i bezolovni benzin, a čija je primjena bila predviđena od 11. marta do 11. aprila.

“Nova uredba je donesena u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu”, navelo je Ministarstvo trgovine na Instagramu.

Nove cijene svakog petka

Po važećoj uredbi, najviša maloprodajna cijena sa porezom na dodanu vrijednost za eurodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosječne veleprodajne cijene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara (pet eurocenta).

Cijene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cijena derivata nafte. Po Uredbi, cijene za spomenuta dva derivata usklađuju se svakog petka i objavljuju na stranicama Minsitarstva trgovine u 15:00 sati te važe nerednih sedam dana. Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

Eurodizel u Srbiji trenutno košta 197 dinara (1,67 eura) po litru, a bezolovni benzin 175 dinara (1,49 eura).

Izvor: Agencije