Italijanska grupacija najavila značajne investicije u sisačku čeličanu

ABS grupa odobrila je investicijski program kompanije vrijedan ukupno 400 miliona eura, a dio uključuje i gradnju nove, savremene valjaonice željeza u Sisku.

Nova ulaganja u Sisku počinju već ovog ljeta, a prvih sedam miliona eura bit će uloženo u zamjenu peći (Pixsell)

Italijanska kompanija ABS, iz sastava grupacije Danieli, vlasnica čeličane na području bivše Željezare Sisak, planira uložiti gotovo 400 miliona eura u izgradnju novih pogona, a dio tih ulaganja odnosi se na sisačku čeličanu, čime bi se nastavila sisačka metalurška tradicija, javlja Hina.

Takva je najava rezultat razgovora predsjednika uprave ABS Sisak Davora Šošića i menadžera u upravi Damira Radmilovića sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom i saradnicima.

Izvršni odbor ABS grupe, u čijem je vlasništvu ABS Sisak, odobrio je investicijski program kompanije vrijedan ukupno 400 miliona eura, a dio uključuje i gradnju nove, savremene valjaonice željeza u Sisku.

Ulaganja već od ljeta

ABS ima prepoznatljivu kvalitetu, dobar proizvod i osigurano tržište, a ta kompanija izvozi svoju cjelokupnu proizvodnju.

Nova ulaganja u Sisku počinju već ovog ljeta, a prvih sedam miliona eura bit će uloženo u zamjenu peći.

Modernom opremom postići će se povećanje kapaciteta proizvodnje uz osjetne uštede. Naime, kao veliki potrošač električne energije, ABS će se sve više orijentirati na alternativne energetske izvore.

Izvor: Agencije