Inflacija u Sloveniji porasla na 6,9 posto

Prema podacima statističkog zavoda, tekuća goriva poskupjela su u godinu dana za 35,9 posto, a cijene hrane za 9,2 posto.

Najveći pad zabilježile su cijene električne enegije - za 21,6 posto, zahvaljujući vladinim mjerama usmjerenim na suzbijanje rasta tih cijena (EPA - Ilustracija

Inflacija mjerena potrošačkim cijenama u Sloveniji je u ovogodišnjem aprilu dosegnula 6,9 posto na godišnjoj razini, a njezin rast posljedica je ponajprije skoka cijena goriva i hrane, objavio je slovenski statistički zavod.

Rast inflacije tako je ubrzao u odnosu na mart, kada je godišnja stopa inflacije bila 5,4 posto. U odnosu na mart, potrošačke cijene u aprilu su u Sloveniji bile 2,6 posto više, javlja Hina.

Prema podacima statističkog zavoda, tekuća goriva poskupjela su u godinu dana za 35,9 posto, a cijene hrane za 9,2 posto. Među prehrambenim proizvodima najviše su poskupjeli jestivo ulje i masnoće – za sedam posto, zatim meso – za 6,3 posto, povrće za 5,2 posto te pekarski proizvodi za 2,9 posto.

Niže cijene električne enegije

Troškovi opremanja i tekućeg održavanja stanova viši su za 9,2 posto, cijene automobila su porasle 11 posto, a cijene ugostiteljskih usluga za 7,9 posto.

Najveći pad zabilježile su cijene električne enegije – za 21,6 posto, zahvaljujući vladinim mjerama usmjerenim na suzbijanje rasta tih cijena.

Cijene robe na godišnjoj razini u prosjeku su u posljednjih godinu dana skočile za 7,9 posto, a cijene usluga za pet posto.

Godišnji rast cijena u Sloveniji, mjeren harmoniziranim indeksom rasta životnih troškova koji koristi evropsku statistički ured, u aprilu je dosegnuo 7,4 posto, što je nešto niže od prosjeka eurozone, koji je iznosio 7,5 posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada