Vlada Njemačke ublažila prognozu rasta BDP-a

Ministarstvo ekonomije je u januaru prognoziralo kako će bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 3,6 posto, međutim sada očekuju rast od 2,2 posto.

Prognoza rasta BDP-a od 2,2 posto u 2022. godini zasniva se na pretpostavci da neće biti energetskog embarga ili blokade isporuke plina iz Rusije, rekao je ministar Habeck (EPA)

Vlada Njemačke je ublažila prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta, navodeći kako će on iznositi svega 2,2 posto, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ministarstvo ekonomije je u januaru prognoziralo kako će bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 3,6 posto.

Procjena Vlade je sumornija u odnosu na nedavnu prognozu vodećih ekonomskih istraživačkih centara da će ovogodišnji rast najveće evropske privrede biti 2,7 procenata, ali i više optimistična od njenog panela ekonomskih savjetnika koji su prognozirali rast od 1,8 posto.

Njemački BDP je prošle godine porastao 2,9 posto, a u narednoj godini Vlada predviđa rast od 2,5 posto.

Paket mjera za pomoć potrošačima

Ministar ekonomije Njemačke Robert Habeck rekao je kako je procjena Vlade “konzervativna”, s obzirom na probleme u lancima snabdijevanja, na posljedice sankcija Rusiji na dostupnost sirovina i na posljedice pandemije.

Prognoza rasta BDP-a od 2,2 posto u 2022. godini zasniva se na pretpostavci da neće biti energetskog embarga ili blokade isporuke plina iz Rusije, rekao je Habeck.

Njemačka Vlada je u međuvremenu odobrila paket mjera osmišljenih radi ublažavanja pritiska na potrošače pogođene višim cijenama energije. Mjere uključuju smanjenje poreza na gorivo, jeftine karte za javni prijevoz i jednokratne isplate od nekoliko stotina eura svakom poreskom obvezniku.

Izvor: Agencije