Pola njemačkih kompanija smanjuje investicije zbog skupe energije

Gotovo 90 posto kompanija najavilo je da će vjerovatno biti prisiljene podići cijene, a tri četvrtine njih planira više ulagati u energetsku efikasnost.

Ukupno 14 posto njemačkih kompanija razmatra mogućnost otpuštanja radnika (EPA)

Najmanje 40 posto njemačkih kompanija već osjeća posljedice poskupljenja energije, a gotovo pola njih planira zato smanjiti ulaganja, pokazala je anketa koju je objavio list Augsburger Allgemeine, na koju se poziva Reuters.

Gotovo 90 posto kompanija navelo je da će vjerovatno biti prisiljene podići cijene, a tri četvrtine njih planira više ulagati u energetsku efikasnost, navedeno je u anketi instituta ifo.

Četvrtina kompanija očekuje da će im cjenovni šok postati teret u drugoj polovini godine, svaka deseta razmatra mogućnost potpunog povlačenja iz poslovanja koje troši puno energije, a njih 14 posto razmatra mogućnost otpuštanja radnika.

Anketa je obuhvatila 1.100 kompanija, većinom u porodičnom vlasništvu, a naručila ju je Fondacija porodičnih kompanija.

Inflacija na rekordnom nivou

“Trebaju nam mjere koje će korigirati poremećaje u tržišnom natjecanju i zaustaviti nagli rast cijena struje”, smatra Rainer Kirchdoerfer, član uprave fondacije.

Njemačka vlada objavila je prošlog mjeseca paket mjera vrijednosti oko 16 milijardi eura kojima namjerava pomoći potrošačima s visokim troškovima energije i smanjiti ovisnost o ruskom plinu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U martu su tarife za plin i struju u novim ugovorima za domaćinstva u Njemačkoj dosegle rekordan nivo, a inflacija je zbog naglog rasta cijena prirodnog plina i nafte koji je potakla ruska invazija dosegla najviši nivo u  posljednjih 40 godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada