Zapadna kapija Beograda ponuđena na prodaju

Zapadna kapija Beograda ili Genex kula prodaje se u viđenom stanju poslije nekoliko neuspješnih pokušaja prodaje u posljednjih desetak godina, a početna cijena je 17 miliona eura.

Zgrada se sastoji od 28 poslovnih cjelina i ima 38 katova sa gotovo 15.000 kvadratnih metara poslovnog prostora (EPA)

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju Genex kule, poznatije kao Zapadna kapija Beograda, objekta u vlasništvu kompanije Generaleksport, po početnoj cijeni od dvije milijarde dinara (17 miliona eura), javlja Beta.

Potencijalni kupci će Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika morati da uplate iznos za dokumentaciju i depozit ili polože neopozivu prvoklasnu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv, najkasnije sedam dana prije aukcije, najavljene za 23. maj.

Zapadna kapija Beograda prodaje se u viđenom stanju poslije nekoliko neuspješnih pokušaja prodaje u posljednjih desetak godina.

Zgrada se sastoji od 28 poslovnih cjelina i ima 38 katova sa gotovo 15.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Šest katova je, podsjeća Beta, za sada izdano u zakup, a ostali prostor je prazan zbog neisplativosti uključenja grijanja i vode samo za dio zgrade jer je građena u cjelinama od po šest katova.

Oštećeni radnici

Nekada jedna od najvećih vanjskotrgovinskih firmi Generaleksport je u stečaju od 2015. godine, kao i njena firma kćerka ICG.

Prije nekoliko mjeseci radnici su javno negodovali jer im nije isplaćen tzv. socijalni program. Njih oko 5.000 dobilo je prije nekoliko godina 27 posto priznatih potraživanja za socijalni program od po 200 eura po godini staža.

Radnicima se duguje gotovo 3,3 milijarde dinara (28 miliona eura) i oni su tražili da im se isplati taj novac jer tvrde da na računu firme ima gotovo 20 milijardi dinara (170 miliona eura). Stečajna uprava je to odugovlačenje obrazložila činjenicom da se čeka pravosnažno okončanje parničnih postupaka povjerilaca.

Izvor: Agencije