Ministri finansija na sjednici G20 bojkotovali ruskog predstavnika

Američka ministrica finansija Janet Yellen je zajedno sa evropskim i drugim zapadnim zvaničnicima, koji su učestvovali na sastanku, izašla iz dvorane kada je ruski predstavnik počeo govor.

'Predsjednik Joe Biden je jasno stavio do znanja da poslovanje s Rusijom ne smije da bude uobičajeno ni u jednoj finansijskoj instituciji', rekla je ministrica Janet Yellen (EPA)

Ministri finansija iz više zemalja napustili su zatvorenu sjednicu G20 u Washingtonu kada je predstavnik Rusije počeo obraćanje, u znak protesta protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu, prenosi CNN.

Američka ministrica finansija Janet Yellen je zajedno sa evropskim i drugim zapadnim zvaničnicima, koji su učestvovali na sastanku, izašla iz dvorane kada je ruski predstavnik počeo govor.

Kanadska ministrica finansija Chrystia Freeland napisala je na Twitteru: “Svjetske demokratije neće sjediti skrštenih ruku pred kontinuiranom ruskom agresijom i ratnim zločinima”.

Ona je objavila fotografiju zvaničnika koji su napustili sastanak, među kojima je Yellen, predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell i čelnica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

Kina protiv izbacivanja Rusije iz G20

Ukrajinski zvaničnici su takođe govorili na sjednici kao gosti, a kad je počelo obraćanje ruskog predstavnika i oni su izašli iz dvorane.

Uoči sastanka, američki zvaničnici su najavili da Yellen neće učestvovati na određenim sesijama G20 na kojima učestvuje Rusija.

“Predsjednik Joe Biden je jasno stavio do znanja, i ja se svakako slažem sa njim, da poslovanje s Rusijom ne smije da bude uobičajeno ni u jednoj finansijskoj instituciji”, rekla je Yellen pred Odborom za finansijske usluge Predstavničkog doma.

Mada se SAD zalaže za isključivanje Rusije iz G20, za izbacivanje Moskve je potrebna saglasnost svih zemalja članica, što je malo vjerovatno, budući da je Kina poručila da neće podržati izbacivanje Rusije, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije