Inflacija u Srbiji devet posto

Gotovo svi prehrambeni proizvodi u Srbiji poskupjeli su u odnosu na prošlu godinu; najviše je poskupjelo juneće meso, a najmanje mlijeko i mliječni proizvodi.

Na poskupljenja u Srbiji, kao i drugdje u Evropi, utjecao je rast cijena sirovina i energenata, a posljedice je ostavila i pandemija, kao i rat u Ukrajini (Reuters)

Potrošačke cijene u Srbiji su u martu bile veće za devet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku Srbije.

Jasmin Hodžić iz Ministarstva trgovine ocijenio je u razgovoru za Radioteleviziju Srbije (RTS) kako su mjere Vlade kojima su ograničene cijene šest osnovnih životnih namirnica usporile inflaciju u Srbiji i rast cijena ostalih proizvoda.

U Srbiji su još krajem prošle godine donesene odredbe o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica, kojima se reguliraju cijene brašna, šećera, ulja, mlijeka i nekih mesnih prerađevina. Važenje te odredbe ističe  početkom maja, javlja Fena.

Također, Vlada Srbije već izvjesno vrijeme određuje cijene benzina i dizela na benzinskim stanicama.

Skuplji gotovo svi prehrambeni proizvodi

Hodžić je istakao kako su gotovo svi prehrambeni proizvodi poskupjeli u odnosu na prošlu godinu, kao i da je najviše poskupjelo juneće meso, a najmanje mlijeko i mliječni proizvodi.

Po njegovim riječima, na poskupljenja je utjecao rast cijena sirovina i energenata, a posljedice je ostavila i pandemija, kao i rat u Ukrajini.

Hodžić je istakao da nema pojeftinjenja prehrambenih proizvoda, ali i da je rast cijena bio kontroliran.

“Stvari su se promenile u poslednja dva meseca zbog ukrajinske krize koja je izazvala inflacijske i tržišne šokove koje danas živimo. Teško je predviđati šta će se u narednom periodu desiti baš zbog globalnih događanja”, zaključio je Hodžić.

Izvor: Agencije