Danska predlaže porez na ugljik

Novi porez pomogao bi Danskoj, jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu, da postigne svoj cilj i do 2030. smanji emisiju stakleničkih plinova za 70 posto u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

Predložeim porezom emisija ugljika smanjila bi se do 2030. godine za 3,7 miliona tona godišnje (EPA)

Danska vlada predložila je uvođenje jedinstvenog poreza na ugljik kompanijama kako bi osigurala ostvarivanje ambicioznog cilja smanjenja emisije štetnih plinova.

Predloženim porezom od 1.125 danskih kruna (164,21 dolara) po toni ekvivalenta ugljičnog dioksida, emisija ugljika smanjila bi se do 2030. godine za 3,7 miliona tona godišnje, priopćila je vlada.

Porez se bazira na prognoziranoj cijeni dozvole za emisiju tone ugljika u 2030. godini od 750 danskih kruna, a plaćale bi ga teška industrija i energetski sektor.

Manje kompanije koje nisu dio evropskog sistema trgovine dozvolama plaćale bi 750 kruna po toni.

CIlj smanjenje emisije za 70 posto

“Cilj inicijative je da kompanije koje utječu na klimu plaćaju za svoju emisiju”, rekao je ministar poreza Jeppe Bruus, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Vlada je također predložila da se izdvoji sedam milijardi kruna (940 miliona eura) kako bi se kompanijama pomoglo u zelenoj tranziciji i time na minimum svede rizik njihove selidbe u inostranstvo radi izbjegavanja novog poreza, rekao je Bruus.

Novi porez pomogao bi Danskoj, jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu, da postigne svoj cilj i do 2030. smanji emisiju stakleničkih plinova za 70 posto u odnosu na nivoe iz 1990. godine, odnosno za oko 20 miliona tona ekvivalenta ugljičnog dioksida.

Izvor: Agencije