Profit VW-a u prvom kvartalu 8,5 milijardi eura

Iz kompanije su saopćili i da uticaj rata Rusije protiv Ukrajine, poremećaji u lancu snabdijevanja repromaterijalima i rastuće cijene roba stvaraju neizvjesnost na tržištu.

Volkswagen grupu čine brendovi Audi, Seat, Scania, Škoda, Porsche i Volkswagen (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen saopćio je kako je ostvario operativni profit od 8,5 milijardi eura u prvom kvartalu 2022. godine, prenosi agencija Anadolija.

Iz te kompanije su, međutim, saopćili i da uticaj rata Rusije protiv Ukrajine, poremećaji u lancu snabdijevanja repromaterijalima i rastuće cijene roba stvaraju neizvjesnost na tržištu.

„Osim toga, negativni efekti mogu i dalje biti rezultat pogoršanja pandemije COVID-19 i situacije sa opskrbom, posebno za poluvodiče“, navodi se u saopćenju.

Najveći rast u Kini

Volkswagen je u prva tri mjeseca ove godine kupcima isporučio 99.100 baterijskih električnih vozila, što je za 39.000 više u odnosu na isti period prošle godine.

Evropa je ostala regionalni lider u prodaji baterijskih električnih automobila sa 58.400 prodatih vozila.

Najveći rast zabilježen je u Kini, gdje je 28.800 kupaca dobilo svoje električne VW četverotočkaše, a što je više od četiri puta više u odnosu na prethodnu godinu.

Volkswagen grupu čine brendovi Audi, Seat, Scania, Škoda, Porsche i Volkswagen.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada