Inflacija u Hrvatskoj najviša u posljednjih 14 godina

Uz ranije prisutne inflatorne pritiske generirane rastom cijena energenata i hrane, u okruženju geopolitičkih sukoba i izrazite neizvjesnosti oko trajanja i ishoda, pritisci inflacije su sve snažniji.

Cijene u martu su u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku porasle za 7,3 posto (Getty Images - Arhiva)

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u Hrvatskoj u martu su u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku porasle za 7,3 posto, što je najveća inflacija od 2008. godine, objavio je u Državni zavod za statistiku.

U odnosu na februar, potrošačke cijene su u prosjeku više za 2,1 posto, a u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period prošle godine cijene su u prosjeku više za 6,4 posto, prenosi Hina.

Cijene hrane koje uključuju i bezalkoholna pića, što čini četvrtinu potrošačke košarice, porasle su 10,3 posto na godišnjoj razini te su imale najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa (+2,8 postotna boda).

Porasle cijene prijevoza, režija, odjeće, obuće, ugostiteljskih usluga…

Očekivano, cijene prijevoza, prije svega zbog cijena goriva, porasle su za 14,4 posto, uz doprinos rastu od 2,12 postotnih bodova, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva također porasle za 0,64 postotnih bodova, odnosno uz godišnji rast od 3,8 posto.

U odnosu na februar, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 12,2 posto, prijevoza 5,3 posto, te usluga u restoranima i hotelima – 1,8 posto.

“Uz ranije prisutne inflatorne pritiske generirane rastom cijena energenata i hrane, u trenutnom okruženju geopolitičkih sukoba i izrazite neizvjesnosti glede trajanja i ishoda, inflatorni pritisci su sada sve snažniji. Iako je Vlada poduzela određene mjere, uslijed rasta cijena energenata, za ublažavanje udara na potrošače, izravan utjecaj kroz prelijevanje cijena energije i hrane s globalnih tržišta je neizbježan”, kažu analitičari Raiffeisen banke.

Izvor: Agencije