Ukrajinske vlasti strahuju od snažnog pada izvoza kukuruza i ulja

Izvozne cijene ukrajinskog kukuruza pale su zbog ograničene potražnje i velikih zaliha koje se od početka ruske invazije mogu izvoziti samo željeznicom, preko granice sa Poljskom.

Ukrajina spada među vodeće svjetske dobavljače poljoprivrednih sirovina, a većinu je isporučivala preko luka na Crnom moru (Arhiva)

Ukrajinski izvoz kukuruza mogao bi zbog ruske invazije pasti gotovo za četvrtinu u sezoni 2021/22, rekao je Roman Rusakov, visoki dužnosnik ministarstva poljoprivrede, najavljujući još snažniji pad izvoza suncokretovog ulja, prenosi Reuters.

Izvoz kukuruza mogao bi u aktualnoj poljoprivrednoj sezoni, koja završava u junu pasti za 24 posto, na 17 miliona tona, dok bi izvoz suncokretovog ulja mogao potonuti za trećinu, na 3,4 miliona tona, izjavio je Rusakov.

Ukrajina je najveći proizvođač i izvoznik suncokretovog ulja u svijetu. Prije rata proizvođači su izvoz u sezoni 2021/22. procjenjivali na 6,6 miliona tona.

Specijalizirana ukrajinska savjetodavna tvrtka APK-Inform objasnila je prošle subote da su izvozne cijene ukrajinskog kukuruza pale zbog ograničene potražnje i velikih zaliha koje se od početka ruske invazije mogu izvoziti samo željeznicom, preko granice s Poljskom.

Pad cijene kukuruza

Tona kukuruza za isporuke tokom aprila i maja sada stoji 240 do 250 dolara po toni DAP (isporučeno na mjesto) na poljskoj granici, što je 15 dolara po toni manje nego prošle sedmice, navodi APK-Inform.

Ukrajina spada među vodeće svjetske dobavljače žitarica, a većinu poljoprivrednih sirovina isporučivala je preko luka na Crnom moru. Budući da je to područje sada poprište sukoba, trgovci pokušavaju što više žitarica transportirati željeznicom.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva “posebnom operacijom” uništavanja ukrajinskih vojnih kapaciteta i zarobljavanja, kako kaže, opasnih nacionalista. Ukrajina i Zapad smatraju je ničim izazvanom agresijom, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije