Zbog rekordne inflacije u SAD-u padaju cijene dionica

Službeno je objavljeno da su u martu potrošačke cijene u SAD-u porasle 8,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od 1981. godine.

Ulagači su oprezni i zbog rata u Ukrajini, koja tvrdi da Rusija priprema novu ofanzivu, uprkos mirovnim pregovorima (AP)

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i treći dan zaredom, jer je inflacija u SAD-u dosegnula novu najvišu razinu u više od 40 godina, pa se ulagači plaše da će američka središnja banka agresivno zaoštriti monetarnu politiku, javlja Reuters.

Dow Jones oslabio za 0,26 posto, S&P 500 za 0,34 posto, a Nasdaq za 0,30 posto, iako su prethodno bili u pozitivnom području, i to za više od jedan posto, jer je tržište pokušavalo nadoknaditi gubitke od prethodnih dana. Nakon vijesti o rekordnoj inflaciji, indeksi su pali.

Službeno je objavljeno da su u martu potrošačke cijene u SAD-u porasle 8,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od 1981. godine. Britanska agencije konstatira kako je to ponajviše posljedica rasta cijena goriva.

“Premda su ti podaci u skladu s očekivanjima, oni podsjećaju da Fed ne može samo sjediti, nego mora krenuti u akciju, i to žurno”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

Oštrija borba protiv inflacije

Ulagače je zabrinula i guvernerka Feda Lael Brainard koja je kazala da ovi podaci pokazuju da središnja banka treba ekspeditivno krenuti protiv visoke inflacije.

“Njezine izjave bile su oštrije nego što je tržište očekivalo. Brainard je obično bila staložena, a sada su njezini komentari snažniji, što natjera ljude da sjednu i obrate pažnju”, kaže Nolte.

Na sjednici u martu Fed je povećao ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Povećanje kamata i narednih mjeseci

Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko hiljada milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najvećeg svjetske ekonomije, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju.

Ulagači su u defanzivi i zbog rata u Ukrajini, koja tvrdi da Rusija priprema novu ofanzivu, uprkos mirovnim pregovorima.

Izvor: Agencije