Gazprom: Izvoz prirodnog plina smanjen za 27 posto

Ruska energetska kompanija kaže da je u prva tri mjeseca 2022. godine obim izvoza njihovog prirodnog plina iznosio 38,5 milijardi kubnih metara.

Proizvodnja prirodnog plina kompanije u prva tri mjeseca nije se promijenila u odnosu na isti period prethodne godine, ali je izvoz smanjen, navodi Gazprom (EPA)

Ruska energetska kompanija Gazprom saopćila je u petak da je u prva tri mjeseca 2022. godine obim izvoza njihovog prirodnog plina iznosio 38,5 milijardi kubnih metara, što je za 27,1 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“U navedenom periodu izvoz prirodnog plina kompanije u zemlje izvan Zajednice nezavisnih država [ZND] smanjen je za 27,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosio je 38,5 milijardi kubnih metara”, naveli su iz Gazproma, prenosi Anadolija.

Kako se navodi u saopćenju, proizvodnja prirodnog plina kompanije u prva tri mjeseca ove godine nije se promijenila u odnosu na isti period prethodne godine, ali je izvoz smanjen.

Nepromijenjena proizvodnja

Prema preliminarnim podacima, proizvodnja prirodnog plina kompanije ostala je nepromijenjena i iznosila je 135 milijardi kubnih metara.

U saopćenju se navodi da je kompanija povećala izvoz u Kinu, dok je popunjenost podzemnih skladišta prirodnog plina u Evropi bila na nivou od 26 posto.

Gazprom je saopćio da nastavlja da snabdijeva Evropu prirodnim plinom preko Ukrajine, u skladu sa zahtjevima evropskih kupaca, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako se precizira u saopćenju, kompanija je dobila zahtjeve da 1. aprila isporuči 108,4 miliona kubnih metara plina evropskim kupcima, što je manje u odnosu na 109,5 miliona kubnih metara naručenih dan ranije.

Izvor: Agencije