Čelnik OMV-a: Austrija ne može jednostavno odustati od ruskog plina

‘Kao zemlja bez izlaza na more, nemamo pristup ukapljenom prirodnom plinu. Svaka diversifikacija značila bi više ulaganja u skupu infrastrukturu’, priznao je Alfred Stern, čelnik OMV-a.

Odustajanje od ruskog plina nemoguće je osim ako nismo spremni živjeti s ogromnim posljedicama, priznao je Stern (Reuters)

Odustajanje od ruskog plina već ove godine nemoguće je osim ako nismo spremni živjeti s golemim posljedicama, rekao je Alfred Stern, čelnik austrijske energetske tvrtke OMV, komentirajući za Die Presse pozive na embargo na plin iz Rusije kako se njegovom kupnjom ne bi financirala invazija na Ukrajinu.

“Odustajanje od ruskog plina nemoguće je osim ako nismo spremni živjeti s ogromnim posljedicama. Neke zemlje bi to mogle učiniti, ali Austriju to ne može provesti ove godine”, priznao je Stern.

“U teškoj smo poziciji, u kojoj ne možemo jednostavno odustati od ruskog plina. Kao zemlja bez izlaza na more, nemamo pristup ukapljenom prirodnom plinu. Svaka diversifikacija značila bi više ulaganja u skupu infrastrukturu kako bi se dobio pristup skupljem plinu”, dodao je.

Čekaju informacije o načinu plaćanja od Gazproma

Prema njegovim riječima, “postupno ukidanje ruskog plina ima svoju cijenu i to mora biti jasno”.

Na pitanje kako će OMV plaćati ruski plin nakon što je predsjednik Vladimir Putin odredio da se isporuke ruskog plina u inozemstvo od petka moraju plaćati u rubljima, odgovorio je da OMV nema ugovor s ruskom vladom, već sa Gazpromom.

“Čekamo informacije od Gazproma. Trenutno je naš ugovor u eurima i nema drugim osnova za plaćanje”, rekao je Stern.

Izvor: Agencije