Washington ocjenjuje da je Sjeverni tok 2 ‘mrtav’

Odmah nakon ruske invazije Ukrajine 24. februara, Njemačka je, u koordinaciji sa SAD-om, suspendirala Sjeverni tok 2, koji još nije bio ni počeo raditi.

Sjedinjene Države već se duže vrijeme protive plinovodu za koji su se zalagale Rusija i Njemačka (Keystone)

Kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, pogođen mjerama nakon ruske invazije na Ukrajinu, je “mrtav” i neće se moći “oživjeti”, tvrdi visoka američka dužnosnica Victoria Nuland, prenosi Hina.

“Mislim da je Sjeverni tok 2 sada mrtav… To je velik komad metala na dnu mora i ne mislim da će se moći oživjeti”, rekla je Nuland na parlamentarnom saslušanju. Smatra i da taj plinovod nikada neće biti stavljen u funkciju.

Sjedinjene Američke Države već se duže vrijeme protive tom plinovodu za koji su se zalagale Rusija i Njemačka, ocjenjujući da on jača kapacitete Moskve da koristi energetsku opskrbu Evrope kao geopolitičko oružje.

Otpušteno svih 106 zaposlenika

S obzirom na to da je projekt bio gotovo u potpunosti završen, te kako bi izbjegao konfrontacije s Berlinom, američki predsjednik Joe Biden odustao je 2021. od sankcija prema njegovim glavnim operaterima.

Odmah nakon ruske invazije Ukrajine 24. februara, Njemačka je suspendirala Sjeverni tok 2, koji još nije bio počeo raditi, u koordinaciji sa SAD-om.

Nakon toga, njemačko-ruski operater sa sjedištem u Švicarskoj otpustio je svih 106 zaposlenika.

Izvor: Agencije