Amerikanci i Evropljani razmatraju zabranu uvoza ruske nafte

Amerikanci su najveći svjetski potrošači naftnih derivata zahvaljujući velikim automobilima, velikim udaljenostima koje prevaljuju i malo javnog prijevoza u nekim područjima.

Cijene nafte snažno su porasle nakon što su SAD i i njegovi saveznici uveli sankcije Rusiji (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države i evropski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken, naglašavajući ipak važnost globalne stabilne opskrbe naftom, javlja Reuters.

“U vrlo aktivnim razgovorima sam s našim evropskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, uz naravno istovremeno održavanje stabilne globalne opskrbe naftom”, rekao je Blinken u intervjuu za NBC.

Blinken, koji je u obilasku evropskih zemalja kako bi s partnerima koordinirao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, dodao je da je razgovarao o uvozu nafte s predsjednikom Joeom Bidenom i njegovim kabinetom, prenosi Hina.

Blinken je to komentirao nakon što su ovih dana cijene nafte snažno porasle pošto su SAD i i njegovi saveznici uveli sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Rast cijena nafte

Nakon invazije, Bijela kuća uvela je sankcije na izvoz tehnologija za ruske rafinerije i plinovod Sjeverni tok 2, koji nikad nije počeo s radom.

Zasad još nije na metu stavila rusku naftu i plin budući da Bidenova administracija još uvijek vaga utjecaj takve odluke na globalno naftno tržište i cijene energenata u SAD-u.

Upitan jesu li SAD odbacile mogućnost unilateralne zabrane uvoza ruske nafte, Blinken je rekao kako ništa neće odbacivati, ali da u svemu što Washington radi “pristup počinje s koordinacijom sa saveznicima i partnerima”.

Amerikanci su najveći svjetski potrošači naftnih derivata zahvaljujući velikim automobilima, velikim udaljenostima koje prevaljuju i malo javnog prijevoza u nekim područjima. Rast cijena naftnih derivata uvijek je bilo osjetljivo pitanje za američke političare.

Izvor: Agencije