Rusija nastavlja isporučivati gas Evropi preko Ukrajine

Gazprom isporučuje ruski gas u tranzitu preko teritorije Ukrajine u redovnom režimu i u skladu sa zahtjevima evropskih potrošača, kažu iz kompanije.

Mnogi strahuju da bi Moskva mogla prekinuti isporuku gasa zbog sankcija koje su joj uvedene (EPA)

Rusija nastavlja isporučivati plin Evropi preko Ukrajine, tvrdi ruski energetski div Gazprom.

“Gazprom isporučuje ruski gas u tranzitu preko teritorije Ukrajine u redovnom režimu i u skladu sa zahtjevima evropskih potrošača”, rekao je Sergej Kuprijanov, glasnogovornik Gazproma, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

U nedjelju je trebalo stići 109,5 miliona kubnih metara gasa preko teritorije Ukrajine, javlja ruska agencija.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, zapadne zemlje uvele su oštre sankcije Rusiji, a mnogi strahuju da bi Moskva mogla prekinuti isporuku gasa kao odmazdu.

Prema izvještajima se čini da su tokom borbi u Ukrajini gasovodi oštećeni na šest mjesta.

Zabrinutost zbog moguće obustave isporuke

Zbog toga su hiljade ljudi ostale bez gasa, prenijeli su iz ukrajinske novinske agencije UNIAN izvještaj operatera ukrajinskog sistema, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Šesnaest stanica za distribuciju gasa u Ukrajini – uključujući i one oko Harkova, Kijeva, Zaporožja, Donjecka i Luganska – više nije u funkciji, prenose u izvještaju.

Zabrinutost zbog moguće obustave isporuke gasa raste širom Evropske unije što je potaklo Italiju da ojača veze s Katarom koji je i do sada bio njihov najveći opskrbljivač gasom, a sve sa ciljem osiguravanja većih količina u budućnosti.

Italijanski premijer Mario Draghi u ponedjeljak bi se u Briselu trebao sastati s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Italijanska vlada najavila je i da planira povećati proizvodnju gasa na obalama Sicilije.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada