Italija zamrznula imovinu ruskih oligarha vrijednu 140 miliona eura

Najznačajnija je zapljena jahte ‘Lady M’, vrijedne 65 miliona eura, u vlasništvu Alekseja Mordašova, ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu.

Zapljena jahte 'Lena' vrijedne 50 miliona eura, u vlasništvu milijardera Genadija Timšenka (EPA)

Italijanska vlada je objavila da vrijednost dosad zamrznute imovine ruskih oligarha u Italiji iznosi oko 140 miliona eura, uključujući i jahte koje su zaplijenjene, javlja AFP.

Najznačajnija je zapljena jahte “Lady M”, vrijedne 65 miliona eura u vlasništvu Alekseja Mordašova, ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu koji je na meti sankcija Evropske unije nakon što je Moskva napala Ukrajinu, prenosi Hina.

Druga jahta, “Lena”, vrijedna 50-ak miliona eura u vlasništvu je Genadija Timšenka, milijardera i suosnivača Gunvora, kompanije za trgovinu, koja je prethodno također zaplijenjena.

Evropske sankcije ciljaju na više od 500 ruskih osoba

Zaplijenjena je i imovina u vrijednosti od najmanje 17 miliona eura u vlasništvu ruskog milijardera Ališera Usmanova.

U saopštenju italijanske vlade stoji da su zaplijenjene i nekretnine u vlasništvu dviju osoba bliskih ruskim vlastima, čija ukupna vrijednost iznosi oko 11 miliona eura.

Evropske sankcije ciljaju na više od 500 fizičkih ili pravnih subjekata iz Rusije, čija se imovina i privredni resursi moraju postupno zamrzavati sve dok ih evropske države ne uspiju locirati i povezati s njihovim vlasnicima.

Izvor: Agencije