MMF: Sankcije Rusiji mogu poljuljati dominaciju dolara

Sveobuhvatne mjere koje su zapadne zemlje uvele Rusiji nakon napada na Ukrajinu bi mogle da podstaknu pojavu malih valutnih blokova zasnovanih na trgovini između zasebnih grupa zemalja, navodi MMF.

Udio američkog dolara u međunarodnim rezervama pao je sa 70 na 60 procenata u posljednje dvije decenije (EPA)

Finansijske sankcije bez presedana uvedene Rusiji prijete da postepeno umanje dominaciju američkog dolara u svjetskoj trgovini i mogu da dovedu do fragmentiranja međunarodnog monetarnog sistema, izjavila je Gita Gopinath, prva zamjenica generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Gopinath je, u intervjuu za Financial Times, ocijenila da bi sveobuhvatne mjere koje su zapadne zemlje uvele Rusiji nakon napada na Ukrajinu, pa i ruskoj centralnoj banci, mogle da podstaknu pojavu malih valutnih blokova zasnovanih na trgovini između zasebnih grupa zemalja, prenosi Tanjug.

“Dolar bi ostao glavna globalna valuta čak i u tom ambijentu, ali je fragmentacija na manjem nivou sasvim moguća. Već vidimo da neke zemlje ponovo pregovaraju o valuti u kojoj će plaćati uzajamnu trgovinu”, rekla je.

Financial Times navodi kako Rusija godinama nastoji da smanji svoju zavisnost od dolara, te da se ta kampanja ozbiljno ubrzala nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije u znak odmazde 2014. godine zbog pripajanja Krima Rusiji.

Uprkos tim naporima, Rusija je još imala otprilike petinu deviznih rezervi u imovini izraženoj u dolarima neposredno prije početka invazije na Ukrajinu, pri čemu je znatan dio tih rezervi držala u inostranstvu – u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Japanu. Te zemlje sada rade udruženo na izolaciji Moskve iz globalnog finansijskog sistema.

Gopinath je rekla da će veća upotreba drugih valuta u globalnoj trgovini dovesti do dalje diverzifikacije sredstava u deviznim rezervama nacionalnih centralnih banaka.

Dominacija dolara

“Zemlje imaju tendenciju da akumuliraju rezerve u valutama kojima trguju sa ostatkom svijeta i u kojima pozajmljuju sredstva od ostatka svijeta, tako da može doći do postupnog trenda okretanja ka drugim valutama koje će igrati veću ulogu (u deviznim rezervama)”, dodala je.

Dominacija dolara, po njenom mišljenju, vjerovatno neće biti dovedena u pitanje u srednjem roku.

Gopinath je napomenula također da je udio američkog dolara u međunarodnim rezervama pao sa 70 na 60 procenata u posljednje dvije decenije, pri čemu se povećava udio drugih valuta kojima se trguje, na čelu sa australijskim dolarom.

Otprilike četvrtina pada udjela američkog dolara može se objasniti većom upotrebom kineskog juana (renminbija). Ipak, manje od tri procenta globalnih rezervi centralnih banaka denominirano je u kineskoj valuti, pokazuju podaci MMF-a.

Peking je bio u procesu internacionalizacije renminbija prije aktuelne krize i već je ispred drugih zemalja s uvođenjem digitalne valute centralne banke, kaže Gopinath, mada smatra da je malo vjerovatno da će juan zamijeniti dolar kao dominantnu svjetsku rezervnu valutu.

Ona je zaključila da će rat također podstaći usvajanje digitalnog novca, od kriptovaluta do stabilnih coina i digitalnih valuta centralnih banaka, što nameće brzo rješavanje pitanja međunarodne regulative u toj sferi.

Izvor: Agencije