Zapad želi spriječiti Rusiju da zaobiđe sankcije trgovinom kriptovalutama

Rusi su pohrlili kupovati kriptovalute nadajući se da je to sigurno ulaganje, budući da bitcoin i ostale takve valute funkcioniraju kao decentralizirana mreža.

Zapadni saveznici uveli su paket sankcija kojima žele paralizirati ruski bankovni sektor i valutu nakon invazije na Ukrajinu (EPA)

Zemlje G7 i Europska unija žele spriječiti Rusiju da zaobiđe zapadne sankcije koristeći se kriptovalutama, potvrdili su njemački ministar financija Christian Lindner i njegov francuski kolega Bruno Le Maire, prenosi AFP.

“Donijet ćemo propise o kriptovalutama kojima se ne smije koristiti za zaobilaženje financijskih sankcija”, rekao je Le Maire novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU-a održanog putem videokonferencije.

Na tom je sastanku predsjednica Europske središnje banke (ESB) Christine Lagarde podnijela izvješće o toj temi. “Proučit ćemo sve raspoložive mogućnosti”, rekao je francuski ministar.

Kupovina kriptovaluta skočila na rekordan nivo

Unutar skupine G7 “moramo donijeti mjere kako bismo spriječili pojedince i ustanove” pod zapadnim sankcijama da se “okrenu nereguliranim kriptovalutama”, naveo je Lindner u priopćenju.

Otkad su Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznici uveli paket sankcija kojima žele paralizirati ruski bankovni sektor i valutu nakon invazije na Ukrajinu prošle sedmice, kupovina kriptorubalja skočila je na rekordnu razinu.

Rusi su pohrlili prema kriptoimovini nadajući se da je to sigurno ulaganje, poput bitcoina koji funkcionira kao decentralizirana mreža.

Izvor: Agencije