Draghi: Plaćanje gasa u rubljama je kršenje ugovora

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će Rusija uskoro zatražiti od ‘neprijateljskih zemalja’ da plaćaju naftu i gas u rubljama.

'Plaćanje u rubljama je kršenje ugovora i to je važno razumjeti', poručio je Draghi (EPA)

“Svaki zahtjev Rusije da dobije plaćanje u rubljama za izvoz gasa predstavljao bi kršenje ugovora”, upozorio je italijanski premijer Mario Draghi.

“To je u suštini kršenje ugovora i to je važno razumjeti”, poručio je Draghi, prenosi agencija Reuters.

Italijanski premijer rekao je novinarima da se o tom pitanju nije razgovaralo na samitu lidera G7, ali će vjerovatno biti pokrenuto na sastanku lidera Evropske unije.

Putinov zahtjev

Prethodno je slovenski premijer Janez Janša izjavio da Evropa neće plaćati Rusiji u rubljama račune za naftu i gas, a isto su najavili i Poljska, Belgija, Austrija, Njemačka…

“Ako se promijene elementi ugovora, onda se sve pregovara uključujući i cijenu. Ne mislim da je to za Rusiju način da zaobiđe sankcije, ali ako hoće da promijeni odredbe ugovora, onda bi se moglo razgovarati o mnogim elementima”, rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije da će Rusija uskoro zatražiti od “neprijateljskih zemalja” da plaćaju naftu i gas u rubljama.

Rusija osigurava 45 posto evropskog uvoza gasa.

Izvor: Agencije