SAD: Kriptovalute su rizik za finansijski sistem

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da će nove tehnologije vjerovatno učiniti elektronska plaćanja jeftinijim i bržim, ali one bi mogle da destabiliziraju finansijske institucije.

Ankete pokazuju da je 16 posto punoljetnih Amerikanaca, ili 40 miliona ljudi, uložilo novac u kriptovalute, a da je taj procent među muškarcima od 18 do 29 godina čak 43 posto (EPA)

Novi oblici digitalnog novca, kao što su kriptovalute i “stablecoins” (stabilne kriptovalute), predstavljaju rizik za finansijski sistem Sjedinjenih Američkih Država i zahtijevaju nova pravila zaštite potrošača, saopštile su Federalne rezerve.

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da će nove tehnologije vjerovatno učiniti elektronska plaćanja jeftinijim i bržim, ali bi one također mogle da destabiliziraju finansijske institucije, prenosi Beta.

“Naši propisi nisu izgrađeni imajući na umu digitalni svijet. ‘Stablecoins’, digitalne valute i digitalne finansije uopšte zahtijevat će promjene propisa ili uvođenje novih pravila i okvira”, rekao je.

“Stablecoins” su vrsta kriptovaluta koje se obično vezuju za dolar ili robu kao što je zlato, dok su digitalne valute centralnih banaka digitalni oblici valuta koje izdaju vlade. Federalne rezerve razmatraju uvođenje digitalnog dolara, ali još nisu odlučile hoće li ga izdavati.

Powell je naveo nekoliko rizika koji proizlaze iz rasta digitalnih finansija, uključujući sigurnost potrošača i širi finansijski sistem.

Potencijalni gubici

“Kupci ‘stablecoinsa’ ili kriptovaluta možda ne razumiju stepen svojih potencijalnih gubitaka ili da tim investicijama nedostaje državna zaštita koja prati mnoge tradicionalne finansijske instrumente i usluge na koje su navikli” rekao je.

Ankete pokazuju da je 16 posto punoljetnih Amerikanaca, ili 40 miliona ljudi, uložilo novac u kriptovalute, a da je taj procent među muškarcima od 18 do 29 godina čak 43 posto.

Federalne rezerve istražuju kako digitalna sredstva poput “bitcoina” mogu uticati na finansijska tržišta, posebno tokom velikog kolebanja vrijednosti dionica, i kako bi se stres na kripto tržištima mogao potencijalno preliti na tradicionalni finansijski sistem.

Powell je također primijetio da se kripto imovina koristi za nezakonite aktivnosti kao što je pranje novca, napominjući kako to treba spriječiti, dijelom i zato da bi legitimne tehnološke inovacije te vrste imale izgleda na uspjeh.

Izvor: Agencije