Renault zatvorio tvornicu u Moskvi, ali se ne povlači potpuno

Najveći dio Renaultovog prisustva u Rusiji je preko ogranka AvtoVaz, koji mu je pomogao prodati gotovo 500.000 vozila prošle godine, čime mu je to drugo tržište poslije Evrope.

Grupa Renault u svom pogonu u Moskvi proizvodi vozila Captur i Arkana, te Dacia Duster i Nissan Terrano (EPA)

Francuski proizvođač automobila Renault objavio je da će odmah suspendirati rad svoje tvornice u Moskvi i procijeniti moguće opcije učešća u svojoj ruskoj filijali AvtoVaz, dok raste pritisak oko njegovog velikog prisustva u Rusiji, javlja AFP.

Grupa Renault u svom pogonu u Moskvi proizvodi vozila Captur i Arkana, te Dacia Duster i Nissan Terrano.

Ipak, najveći dio Renaultovog prisustva u Rusiji je preko ogranka AvtoVaz, koji mu je pomogao prodati gotovo 500.000 vozila prošle godine, čime mu je to drugo tržište poslije Evrope.

Renault nije objavio izlazak iz Rusije, ali se ovim činom otvaraju vrata za takav scenario.

Poziv na bojkot

Grupa procjenjuje moguće opcije oko učestvovanju u AvtoVazu u kome Renault ima udio od 69 posto od kraja 2016. godine. Kompanija je lider na ruskom tržištu sa markom Lada.

Grupa Renault je, na kraju, navela da želi djelovati odgovorno prema svojih 45.000 zaposlenih u Rusiji.

U međuvremenu je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba uputio poziv na svjetski bojkot Renaulta nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju francuskom parlamentu spomenuo tog proizvođača automobila među nekoliko drugih francuskih kompanija koje još rade u Rusiji.

Izvor: Agencije