MMF: Ograničen utjecaj ruskog neplaćanje duga na ekonomiju

Unatoč teškim sankcijama koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu, Rusija podmiruje svoje obaveze, tvrdi Međunarodni monetarni fond.

Gopinath je istaknula da su iznosi ruskih obaveza koje dospijevaju na naplatu 'razmjerno niski na međunarodnom nivou' (EPA)

Rusko neplaćanje duga imat će “zapravo ograničen utjecaj na ostatak svijeta”, ocijenila je Gita Gopinath, zamjenica glavne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Istaknula je da su iznosi ruskih obaveza koje dospijevaju na naplatu “razmjerno niski na međunarodnom nivou”, prenosi Hina.

“To nije sistemski rizik za svjetsku ekonomiju”, dodala je, istaknuvši da banke koje su izloženije mogu biti ozbiljnije pogođene.

Unatoč teškim sankcijama koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu, Rusija podmiruje svoje obaveze.

Dva stepena do kreditno nesposobne zemlje

Tako je JPMorgan primio uplatu ruske centralne banke u iznosu od 66 miliona dolara za kuponske kamate na obveznice, potvrdio je izvor blizak AFP-u.

Rejtinška agencija S&P nedavno je snizila ocjenu ruskog duga sa CCC- na CC, što je dva stepena do ocjene koju dobivaju kreditno nesposobne zemlje.

MMF će svoja aktuelizirana predviđanja objaviti 19. aprila, na proljetnom zasjedanju.

Sukob u Ukrajini utječe i na međunarodnu trgovinu, upozorila je Gopinath.

“Trgovina energentima više neće biti ista nakon rata u Ukrajini”, istaknula je, dok se zemlje nastoje osloboditi ovisnosti o Rusiji, okrećući se ponajprije Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije