Granholm: SAD povećava proizvodnju energenata da pomogne Evropi

‘Odobrili smo puštanje strateških rezervi nafte kako bi se stabilizovalo tržište i zatražili pojačanje proizvodnje kako bi zadovoljile potrebe’, rekla je ministrica za energetiku, Jennifer Granholm.

SAD je uveo zabranu na uvoz ruske nafte i drugih energenata, dok evropske zemlje to nisu učinile jer u mnogo većoj mjeri zavise od ruskih energenata (EPA)

SAD radi na povećanju proizvodnje nafte i izvoze “svaku molekulu” tečnog prirodnog gasa u Evropu kako bi smanjile zavisnost evropskih zemalja od ruskih energenata, izjavila je američka ministrica za energetiku, Jennifer Granholm.

“Već smo odobrili puštanje strateških rezervi nafte kako bi se stabilizovalo tržište. Administracija je apelovala na američku industriju nafte da pojača proizvodnju kako bi zadovoljila aktuelne potrebe”, rekla je Granholm, prenio je Glas Amerike (Voice of America).

SAD je uveo zabranu na uvoz ruske nafte i drugih energenata, dok evropske zemlje to nisu učinile jer u mnogo većoj mjeri zavise od ruskih energenata.

Na pitanje može li svjetsko tržište izdržati zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata, američka ministrica je rekla kako se to sada analizira i dodala da se “svaka zemlja različito nosi sa tim”.

Jako važan brzi prelazak na čistu energiju

“Nijedna zemlja ne želi da finansira Putinov rat i zato je jako važan brzi prelazak na čistu energiju za Evropu. Kada je riječ o zabranama uvoza, to je specifično pitanje za svaku zemlju. Znamo da ruska nafta i gas čine veliki dio evropskog uvoza, podržavamo ih i radimo sa njima na tome da nađemo rješenje da budu energetski nezavisni”, rekla je Granholm.

Dodala je i da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) već predstavila određene mjere za smanjenje zavisnosti od ruske nafte.

Prema njenim riječima, brz prelazak na čistu energiju važan je ne samo zbog borbe protiv klimatskih promjena, već je i dobro rješenje da se smanji energetska zavisnost Evrope od Rusije.

Izvor: Agencije