Egipat uveo fiksne cijene hljeba zbog ruske invazije na Ukrajinu

Egipat je najveći svjetski uvoznik pšenice, kupujući više od 60 posto pšenice iz inostranstva; samo iz Rusije i Ukrajine je prošle godine uvezeno oko 80 posto pšenice.

Kršenje fiksnih cijena će rezultirati kaznama od 100.000 do pet miliona egipatskih funti [od 5.000 do 250.000 eura) (EPA)

Egipat je odredio fiksnu cijenu hljeba u nastojanju da se suprotstavi rastućim cijenama hrane nakon što je ruska invazija zatvorila pristup ukrajinskoj pšenici koja ima niže cijene, prenosi Fena.

Cijene hrane u Egiptu su rasle i prije ruske invazije na Ukrajinu, ali sada hljeb – simbolična osnovna namirnica o kojoj su mnogi Egipćani u velikoj mjeri ovisni – postaje sve skuplji jer je izvoz ukrajinske pšenice poremećen.

Cijena nesubvencionisanog hljeba skočila je za 25 posto – sa jedne na 1,25 egipatskih funti [od pet na šest eurocenti] po vekni – u nekim pekarama u tri sedmice od invazije Rusije na susjeda. Cijene brašna porasle su i do 15 posto, rekao je Attia Hamad u Privrednoj komori Kaira.

Nove fiksne cijene za balady hljeb postavljene su na pola, 0,75 i jednu egipatsku funtu za hljebove težine 45, 65 i 90 grama. Cijene malih, bijelih hljebova od 40, 60 i 80 grama postavljene su na iste iznose.

Oštre kazne za kršenje pravila

Kršenje fiksnih cijena će rezultirati kaznama od 100.000 do pet miliona egipatskih funti [od 5.000 do 250.000 eura), s tim da će se nova pravila primjenjivati ​​tri mjeseca, navele su vlasti.

Predsjednik Abdel Fattah al-Sisi je prošle sedmice zatražio od vlade da odredi cijenu za nesubvencionisani hljeb zbog nedavnog povećanja cijena.

Više od 30 posto od 103 miliona stanovnika Egipta oslanja se na privatni sektor za hljeb, dok ostali kupuju subvencionisani hljeb po decenijama staroj fiksnoj cijeni od 0,05 funti po vekni.

Egipat je najveći svjetski uvoznik pšenice, kupujući više od 60 posto pšenice iz inostranstva, a iz Rusije i Ukrajine je prošle godine uvezeno oko 80 posto pšenice.

Izvor: Agencije