Hrvatska poštanska banka i NLB preuzele podružnice Sberbanke

Nakon ruske vojne agresije i sankcija koje su uslijedile, Evropska centralna banka je upozorila da Sberbank u evropskim državama više ne može normalno poslovati i da joj prijeti propast.

Za sve klijente Sberbanke u Sloveniji i Hrvatskoj već od srijede poslovanje će se odvijati potpuno normalno (Arhiva)

Hrvatska poštanska banka (HPB) preuzela je Sberbank Hrvatska, dok je Nova Ljubljanska banka (NLB) najavila da će kupiti podružnicu te ruske banke u Sloveniji, javlja Hina.

HPB uvjerava javnost da je sav novac siguran i da klijenti opet mogu poslovati normalno.

“Novac klijenata je ponovno siguran, a uvjeti poslovanja su nepromijenjeni. U srijedu, od 12 sati banka će otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe”, navodi se u priopćenju HPB-a.

Nakon ruske vojne agresije i sankcija koje su uslijedile, Europska centralna banka je upozorila da Sberbank u europskim državama više ne može normalno poslovati i da joj prijeti propast.

“Reagirali smo u iznimno kratkom roku i omogućili našim sugrađanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima. Istovremeno, preuzimanjem Sberbanke jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za naše zaposlenike i dioničare. Od danas, naši novi klijenti mogu nastaviti normalno koristiti sve financijske usluge, bez ograničenja i zato čestitam svima koji su dali sve od sebe kako bi se ova situacija riješila čim prije”, poručio je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.

HPB je jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, a u 2021. ostvarila je najbolji rezultat u 30 godina povijesti banke i rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna (27 milijuna eura).

Bankarske usluge će se odvijati normalno

Slovensku Sberbanku iz ruske grupe Sberbank Europe kupit će Nova Ljubljanska banka (NLB), potvrdio je Boštjan Vasle, guverner slovenske središnje banke.

“Pronađeno je zajedničko rješenje za Sberbank, što znači da će banka biti prodana drugoj banci koja već posluje u Sloveniji, a to je Nova Ljubljanska banka”, rekao je Vasle za Slovensku televiziju.

Dodao je da je tako brzo nađeno rješenje za banku koja je posljednjih dana imala ograničeno poslovanje i to tako da tako neće biti opterećene druge banke niti državni proračun.

Središnja banka u priopćenju je navela da će se za sve klijente Sberbanke Slovenija već od srijede poslovanje odvijati potpuno normalno.

“Stanovništvo će moći pristupati svojim računima, imati nesmetan dostup do svojih depozita, moći će obavljati platne transakcije, servisirati kreditne obveze i sve druge uobičajene usluge. Promijenit će se samo vlasništvo slovenske Sberbanke, a komitenti to zapravo neće osjetiti”, kazao je slovenski guverner, dodavši da se to odnosi i na fizičke i na pravne osobe.

Izvor: Agencije