Zbog rata u Ukrajini kompanije sele poslovanje iz Rusije u Tursku

Amerikanci prednjače među međunarodnim investitorima koji su povećali interes za Tursku i njenu investicijsku klimu.

Broj stranih kompanija koje posluju u Turskoj popeo se na 76.737 do kraja 2021. godine, od čega je 2.030 američkih kompanija (Reuters)

Međunarodne kompanije, koje su pogođene ruskim ratom protiv Ukrajine, počele su seliti svoja sjedišta iz Rusije u Tursku, smatrajući tu državu “sigurnom lukom regije” i “važnom trgovinskom bazom”.

Konkretno, američke kompanije, koje zauzimaju drugo mjesto u međunarodnim kapitalnim ulaganjima, fokusirale su se na poslovne posjete Turskoj kako bi se upoznale s mogućnostima saradnje i procijenile mogućnosti ulaganja u zemlji.

Prema pisanju agencije Anadolija, izbijanje pandemije i rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine pogodili su niz zapadnih investicijskih kompanija koje posluju u Rusiji.

Informacije upućuju na to da je grupa spomenutih kompanija počela preusmjeravati ulaganja iz Rusije u Tursku, uzimajući u obzir mogućnost ulaganja, cijene energije, troškove prijevoza i radnu snagu.

Pandemija i izbijanje rusko-ukrajinskog rata uveliko su se odrazili na aktivnosti zapadnih kompanija u Rusiji i njihove investicijske planove.

Vodeće svjetske kompanije, koje podržavaju sankcije mnogih zemalja i međunarodnih organizacija nametnutih Rusiji, ili su obustavile svoje poslovanje ili su se povukle s ruskog tržišta i potražile alternative.

Nakon što su zaustavile svoje poslovanje u Rusiji, međunarodne kompanije koje traže sigurno i stabilno okruženje počele su koordinirati svoje poslovanje i ulaganja u regiji preko novih sjedišta koja su otvorena u Turskoj.

Posjete na visokom nivou

Amerikanci se ističu među investitorima koji su povećali interes za Tursku i njenu investicijsku klimu.

Kao odgovor na poziv ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari Jeffa Flakea, koji je predložio Tursku kao odredište za 5.000 američkih kompanija koje su spremne napustiti Rusiju, veliki američki investitori počeli su posjećivati ovu zemlju kako bi procijenili investicijske potencijale i mogućnosti saradnje.

U tom kontekstu, potpredsjednik Američke trgovinske komore Myron Brilliant posjetio je Tursku, u pratnji izaslanstva investitora, kako bi s turskim kolegama razgovarao o mogućnostima saradnje i razvoju ekonomskih odnosa.

Tokom sastanaka, čiji će domaćin biti AmCham Turkey, koji predstavlja 110 američkih kompanija koje posluju u Turskoj s ulaganjima od gotovo 50 milijardi dolara, bit će objašnjene mogućnosti ulaganja u Turskoj. Brilliantu i američkim poslovnim ljudima koji će prisustvovati događaju bit će objašnjene mogućnosti ulaganja u Tursku.

Američka delegacija se tokom svoje posjete Turskoj namjerava sastati s pojedinim ministrima i predstavnicima poslovnog svijeta kako bi razgovarali o američkim ulaganjima sa ciljem da obim trgovinske razmjene između dvije zemlje dostigne 100 milijardi dolara, te organizirati mnoge aktivnosti koje su usmjerene na podršku zajedničkim investicijama, navodi Anadolija.

Također, turska delegacija, koja se sastoji od visokih dužnosnika, parlamentaraca i poslovnih ljudi, otputovala je u SAD u sklopu “aktivnosti komercijalne diplomatije” koje se organiziraju u Washingtonu i New Yorku, u koordinaciji s Upravom za komunikaciju turskog Predsjedništva i Udruženjem turskih izvoznika (TIM).

U sklopu posjete, turska delegacija će započeti poslovne i diplomatske kontakte u Washingtonu i New Yorku, te voditi razgovore s kolegama u SAD-u o bilateralnim ekonomskim odnosima. Očekuje se da će inicijativa ojačati i učvrstiti ekonomske veze između dvije zemlje, posebno u sektorima izvoza i investicija.

Strana ulaganja

Prema informacijama koje je dopisnik agencije Anadolija prikupio iz podataka turskog Ministarstva industrije i tehnologije i Ureda za ulaganja Predsjedništva Republike, vrijednost direktnih stranih ulaganja u zemlju do 2002. godine bila je 15 milijardi dolara, a do kraja 2021. ta brojka je premašila 240 milijardi dolara.

Do kraja prošle godine priljev stranog kapitala u Tursku iznosio je 174,2 milijarde dolara, dok je vrijednost ulaganja američkih kompanija u Tursku iznosila 14,1 milijardi dolara, što je 8,1 posto vrijednosti ukupnih stranih ulaganja.

Od 2021. godine američke kompanije se nalaze na drugom mjestu nakon Holandije, čija su ulaganja u Turskoj iznosila 27,4 milijarde dolara.

Broj stranih kompanija koje posluju u Turskoj popeo se na 76.737 do kraja 2021. godine, od čega je 2.030 američkih kompanija.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, mnoge međunarodne kompanije sa sjedištem u SAD-u najavile su povlačenje s ruskog tržišta, uključujući Ford, Boeing, General Motors, ExxonMobil, FedEx, Nike, Adidas, McDonald's, KFC, Starbucks, Coca-Colu, PepsiCo, Airbnb, Netflix, Visa, Mastercard, American Express, Apple, Levi's i Walt Disney i druge. Ove kompanije također traže mogućnosti ulaganja u Turskoj, kao i drugim zemljama u regiji.

Ranije je nekoliko međunarodnih kompanija, poput švedske kompanije za namještaj Ikea, poljske kompanije gotovih tekstilnih proizvoda LLP, njemačke farmaceutske kompanije Boehringer Ingelhim i belgijske kompanije za ambalažu DW Reusables, najavilo da planiraju prenijeti svoja ulaganja u Tursku, kako bi se smanjili učinci pandemije na trgovinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada