Crna Gora vraća 1,1 tonu zlata u zemlju

Crnogorske rezerve zlata, koje iznose 1.090 kilograma i naslijeđene su od nekadašnje Jugoslavije, založene su za kredit zaključen sa Credit Suisse bankom u Londonu prije pet godina.

'Zlato vraćamo u Crnu Goru prvi put poslije kralja Nikole i dobijamo mogućnost da pravimo ozbiljne fiskalne rezerve', rekao je ministar finansija Milojko Spajić (EPA)

Crna Gora će otplatiti 30 miliona eura kredita Credit Suisse banci i time osloboditi rezerve zlata koje je dala u zalog te ih vratiti u zemlju, najavio je crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Crnogorska državna imovina time dobija 75 miliona dolara dodatne bruto vrijednosti”, naveo je Spajić, dodajući da je riječ o gotovo 1,1 tona zlata, prenosi portal CdM.

Crnogorske rezerve zlata od 1.090 kilograma, koje su naslijeđene od nekadašnje Jugoslavije, založene su za kredit zaključen sa Credit Suisse bankom u Londonu prije pet godina.

Taj kreditni aranžman je podijeljen u dvije tranše – jedna je u iznosu od 48 miliona eura, dok druga iznosi 30 miliona eura i za nju su, kao kolateral, založene rezerve zlata. Trebalo je da ostanu u Credit Suisse banci do 2027. godine dok se zajam ne otplati, jer je uzet na deset godina.

Ministar tvrdi da je Crna Gora finansijski sigurna

“Ovo zlato vraćamo u Crnu Goru prvi put poslije kralja Nikole i dobijamo mogućnost da pravimo ozbiljne fiskalne rezerve. Dakle, 45 miliona eura dodatne neto vrijednosti dobijamo. Njegova cijena bi mogla da premaši 100 miliona dolara”, kazao je Spajić, te je naveo kako će 30 miliona eura, koliko iznosi rata kredita, biti isplaćeno iz trezora.

“U trezoru trenutno ima preko 300 miliona eura. Imamo za sve kredite koji dolaze na naplatu ove godine”, dodao je.

Tvrdi da je Crna Gora bezbjedna za ovu godinu, kakve god da su geopolitičke okolnosti, odnosno “bilo koja vlada da dođe, bilo koji ministar da bude”, kako je rekao.

Izvor: Agencije