Grčka se okreće saudijskoj nafti

Snabdjevanje saudijskom naftom dio je programa uspostavljanja nezavisnosti Grčke od ruskih energenata i očekuje se da će biti dovršeno narednih sedmica.

O novim poslovima u saudijskom glavnom gradu pregovarala su četiri grčka ministra i 43 predstavnika velikih kompanija (Reuters)

Dogovor o mogućem ulaganju više od dvije milijarde eura, uz sporazum grčke državne rafinerije nafte Hellenic Petroleum i svjetskog naftnog giganta, saudijskog Aramca, o snabdjevanju Grčke te dogovor o ulasku na grčko tržište kompanije za razvoj obnovljivih izvora energije ACWA Power rezultati su grčko-saudijskog poslovnog foruma održanog u Rijadu.

Atinski privredni dnevnik Oikonomikos Taxydromos piše da su u saudijskom glavnom gradu o tim i drugim poslovima pregovarala četiri ministra grčke Vlade i 43 predstavnika velikih grčkih kompanija, prenosi Beta.

Najavljeno snabdijevanje saudijskom naftom dio je programa uspostavljanja nezavisnosti Grčke od ruskih energenata i očekuje se da će biti dovršeno narednih sedmica, piše atinski list.

Najavljen je sporazum o stvaranju zajedničkog investicionog fonda dvije zemlje, s početnim kapitalom od 500 miliona eura, za finansiranje saudijskih poslovnih projekata u Grčkoj.

Već se napreduje ka početku uspostavljanja prošle godine najavljene internet-veze Grčke i Saudijske Arabije kablom za širokopojasni internet, što će koštati milijardu eura.

To je dio projekta postavljanja kabla za širokopojasnu internet vezu Singapur – Đenova, koja će opsluživati centre za obradu podataka što je osnova “digitalne tranzicije” ekonomije mnogobrojnih zemalja širom svijeta kroz koje će kabl proći.

Uvođenje više letova

Jedna od najvažnijih kompanija u području razvoja infrastrukture čiste energije, saudijska ACWA Power, ući će na grčko tržište, gdje namjerava najprije izgraditi manji vjetropark, a kasnije i veće.

Ta kompanija želi sarađivati i na razvoju korištenja vodika kao komercijalnog goriva, u šta već godinama ulaže veliki kapital.

Dvije strane su se složile da pojačaju broj letova između Atine i Rijada – sada su to dva leta sedmično – i uvedu nekoliko novih letova koji će svakodnevno povezivati saudijsku prijestolnicu s grčkim otocima Mykonos i Santorini.

Očekuje se i osnivanje nove aviokompanije u Saudijskoj Arabiji, koja će obavljati i direktne letove između glavnih gradova dvije zemlje.

Na više od 300 sastanaka predstavnika firmi zaključeni su mnogobrojni manji poslovni ugovori iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, građevinarstva i visoke tehnologije.

Drugi grčko-saudijski poslovni forum najavljen je za maj u Atini.

Izvor: Agencije