Evropska komisija: Rat i sankcije su rizici za evropsku ekonomiju

Procjena rasta od četiri posto koju je Evropska komisija objavila u februaru vjerovatno neće biti postignuta s obzirom na rat u Ukrajini, upozorio je evropski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni.

EU može zaštititi ekonomiju ako reagira snažno i brzo, kao u pandemijskoj krizi, poručuju iz Brisela (EPA)

Procjena gospodarskog rasta Europske unije za 2022. godinu “više nije realna” zbog rizika koje su proizveli rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, ocijenio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, prenosi dpa.

Procjena rasta od četiri posto koju je Europska komisija objavila u februaru vjerojatno neće biti postignuta s obzirom na nova događanja, rekao je Gentiloni na sastanku ministara financija Unije.

Komisija je u prognozama objavljenim prošlog mjeseca snizila prognozu gospodarskog rasta u EU u ovoj godini na četiri posto zbog jačanja inflacije, širenja omikron varijante korona virusa i poremećaja u lancima opskrbe. prošle godine aktivnost je po njihovim procjenama porasla 5,3 posto.

Rat u Ukrajini, koji traje tri sedmice, predstavlja nove ekonomske rizike za EU, kao što su rast troškova energije, više cijene robe i dodatno jačanje inflacije, upozorio je Gentiloni.

Ne očekuju recesiju u kratkom roku

Rast će dodatno zakočiti fiskalno opterećenje članica EU-a, koje uključuje troškove rasta cijena energije i zbrinjavanje ljudi u bijegu od rata u Ukrajini, dodao je povjerenik EU-a.

Prognoze koje će biti objavljene u maju donijet će više jasnoće, poručio je.

EU može zaštititi oporavak gospodarstva “ako reagiramo snažno i brzo, kao u pandemijskoj krizi”, naglasio je povjerenik EU-a za gospodarstvo.

Nizozemska ministrica financija Sigrid Kaag izjavila je na sastanku da će se Unija još dugo nositi s makroekonomskim posljedicama rata, iako gospodarstvo kratkoročno ne bi trebalo kliznuti u recesiju.

“Govorite li o recesiji, prizvat ćete je”, upozorila je Kaag.

Izvor: Agencije