Indija razmatra mogućnost kupovanja ruske nafte

Cijene nafte porasle su u ovoj godini 40 posto, pa indijska vlada namjerava povećati uvoz iz Rusije ako time može smanjiti sve veće troškove energije.

Ruski proizvođač nafte Surgutneftegaz isporučio je u međuvremenu kineskim kupcima naftu bez akreditiva kako bi zaobišli sankcije (AP)

Indija razmatra mogućnost prihvaćanja ruske ponude nafte i druge robe po sniženim cijenama, uz plaćanje transakcijom u rupijama i rubljima, izjavila su za Reuters dva indijska dužnosnika.

Indija 80 posto potražnje za naftom podmiruje uvozom, uz udio ruske nafte od dva do tri posto. No, cijene nafte porasle su u ovoj godini 40 posto, pa vlada namjerava povećati uvoz iz Rusije ako time može smanjiti sve veće troškove energije.

“Rusija nudi naftu i drugu robu uz velike popuste. Rado ćemo to prihvatiti. Moramo riješiti neke probleme, kao što su tankeri, osiguranje i (naftna) mješavina. Kada ih riješimo, prihvatit ćemo ponudu s popustom”, rekao je jedan dužnosnik indijske vlade.

Neki međunarodni trgovci izbjegavaju rusku naftu kako se ne izložili sankcijama koje su Moskvi uvedene zbog invazije na Ukrajinu, napominje Reuters.

Indijski dužnosnici, koji su željeli ostati neimenovani, nisu rekli koliko nafte planiraju kupiti niti koliki im je popust ponuđen.

Jedan je rekao da sankcije ne ometaju indijski uvoz, a drugi da rade na mehanizmu razmjene s plaćanjem u rubljima i rupijama koji će se koristiti za plaćanje nafte i druge robe.

Ministarstvo financija nije odmah odgovorilo na upit da komentira najavu kupnje ruske nafte.

Planiraju i druge vrste trgovine

Indijska vlada očekuje skok troškova uvoza u novoj financijskoj godini, koja počinje u aprilu, za 50 milijardi dolara. U fiskalnoj godini na izmaku već su udvostručili rashode za subvencije, a u ponedjeljak su odobrili i dodatnih 149 milijardi indijskih rupija (1,94 milijarde dolara).

U takvoj situaciji New Delhi razmatra i mogućnog nabave jeftinijih sirovina iz Rusije i Bjelorusije za proizvodnju gnojiva.

Vlada očekuje da će subvencije za nabavu gnojiva u novoj financijskoj godini biti najmanje 200 do 300 milijardi rupija više od trenutno procijenjenih 1.050 milijardi rupija, izjavila su dvojica dužnosnika.

“Ako od Rusije možemo dobiti jeftinije gnojivo, prihvatit ćemo ponudu. To bi ublažilo neke naše fiskalne probleme”, rekao je jedan od dužnosnika.

Rusija je pozvala, kako su rekli, “prijateljske zemlje” na očuvanje trgovinskih i investicijskih veza. Indija s Rusijom godinama surađuje na području obrane i suzdržala se od glasanja u Ujedinjenim narodima o osudi ruske invazije, ali je pozvala na prekid nasilja.

Ruski proizvođač nafte Surgutneftegaz isporučio je tako kineskim kupcima naftu bez akreditiva kako bi zaobišli sankcije, saznao je Reuters iz neimenovanih izvora.

Izvor: Agencije