Institut za međunarodne finansije: Ruski BDP će pasti 15 posto

Procjenjuje se da će ekonomski pad biti dvostruko oštriji od ruske recesije tokom globalne finansijske krize 2008. godine.

Istočna i zapadna Evropa će biti pogođene zbog njihove izvozne izloženosti prema Rusiji (EPA)

Ruska privreda će pasti za 15-ak posto u 2022. godini pod uticajem oštrih sankcija uvedenih zbog napada na Ukrajinu, objavljeno je u analizi Instituta za međunarodne finansije (IIF).

IIF je smanjio svoju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije za 2022. za 18 postotnih poena sa prethodne procjene rasta od tri posto, prenosi Reuters.

“Dalja eskalacija rata može dovesti do većeg bojkota ruske energije, što bi drastično narušilo sposobnost Rusije da plaća uvoz robe i usluga, produbljujući recesiju”, navodi IIF u analizi koju potpisuje grupa njegovih ekonomista.

Procjenjuje se da će ekonomski pad biti dvostruko oštriji od ruske recesije tokom globalne finansijske krize 2008. godine.

Istovemeno, Institut ne očekuje da će se problemi s kojima je suočena ruska ekonomija preliti na tržišta u usponu.

“Smatramo da će istočna i zapadna Evropa biti pogođene zbog njihove izvozne izloženosti prema Rusiji, što je stvar koju tržišta tek počinju da procjenjuju”, navodi se u dokumentu.

Turska i Egipat u velikim problemima

Latinska Amerika će, prema mišljenju ekonomista IIF-a, ostati uglavnom netaknuta, dok će efekti na Afriku i dijelove Azije, uključujući Kinu, biti umjereni. Direktni uticaj varira u zavisnosti od izloženosti svake zemlje prema cijenama robe, bilo da su uvoznici ili izvoznici.

S druge strane, kako se dodaje, štetne posljedice će uglavnom pogoditi istočnu Evropu preko trgovine i uvoznika robe kroz rast cijena nafte i pšenice. U analizi se ističu i Turska te Egipat kao najizloženije tim rizicima kad su uvoz nafte i pšenice u pitanju.

IIF napominje da se Turska ističe sa cijenama nafte koje su izuzetno negativne za uvoznika energije. Barel nafte je ove godine porastao sa 78 dolara na više od 120 dolara na Londonskoj berzi.

“Svaki porast cijene nafte od 10 dolara produbiće deficit tekućeg računa Turske u 2022. godini za 0,3  postotna poena, povećavajući njenu zavisnost od priliva stranog kapitala u vrijeme kada je globalni apetit za rizikom uzdrman“, navodi IIF.

Izvor: Agencije